«Знаки зодіаку – це помилка!»

Автор Robert Currey – astrocartographer, astrologer, consultant, writer, software programmer, presenter – founded Equinox 1981, Astrology Shop, Covent Gdn 1989 & centurion racewalker http://www.astrologer.com/tests/basisofastrology.htm

Чи надійна модель з дванадцятьох знаків зодіаку? Деякі критики стверджують, що знаки зодіаку не правильні, оскільки вони змістилися, а деякі знаки відсутні. Знаки зодіаку можна застосовувати принаймні трьома способами: як Західний Тропічний Зодіак (зі сезонами в основі), Індійський Зоряний Зодіак (слабо пов’язаний із зірками) і навіть теоретичний «Зодіак» на основі сузір’їв без штучних меж для знаків, визначених Міжнародним астрономічним союзом. Ключовим моментом тут є те, що всі три системи є життєздатними моделями Сонячної системи і що знаки Зодіаку – не те саме що сузір’я Зодіаку [Пояснення прецесії].

В основі західної астрології – положення планет у межах Сонячної системи, які видно з Землі, а не картина більш віддалених зірок.

Біля 2500 років тому прототип сучасного зодіаку, що складає 12 частин, вчені-дослідники ідентифікували з погляду на позиції зірок у сузір’ях того часу в регіоні сучасного Іраку.

Зірки, як здається спостерігачу з землі, рухаються у зворотній бік відповідно зміні сезонів у процесі, відомому як Прецесія Рівнодення. Таким чином, щоб установити стабільну систему вимірювання, Птолемей у 2 сторіччі в Александрії, зафіксував тропічний зодіак, що починається з положення Сонця в сузір’ї Овна у березневому рівноденні. Таким чином, тропічний зодіак фіксований і не залежить від зсуву вісі Землі. Однак Птолемей використав однакові назви і для знаків, і для сузір’їв (символічних груп не поєднаних між собою зірок) у системі, що винайшов.

Західна астрологія розглядає рух планет відносно земного року (орбіта Землі навколо Сонця), а не далекі зірки. Коли астрологи лише почали досліджувати планетарні цикли, фон віддалених видимих «фіксованих» зірок був найбільш послідовною системою для вимірювання позиції «блукаючих зірок» – планет нашої Сонячної системи. 12-значний зодіак визначили зірки у межах сузір’їв вздовж екліптики (видимий річний шлях Сонця) у Месопотамії наприкінці залізного віку (біля 5000 р. до н.е.). Вавилоняни використовували не лише зірки та сузір’я для виміру часу, вони також використовували зони, що починалися з положення Сонця на березневому рівноденні, яке було, є і завжди буде початком знака Овна в західній системі.

Проблема зі старими вимірами на ґрунті видимої зірки в тому, що положення зірок повільно рухається у зворотному напрямку відносно сезонів Землі протягом року зі швидкістю приблизно 1º кожні 72 роки. Це явище відоме як Прецесія Рівнодення, і саме через вважається, що ми зараз живемо в епоху Риб і переходимо до епохи Водолія. Хоча прецесія, вірогідно, була ідентифікована задовго до ери Риб. Відомо, що грецький астролог і астроном Гіппарх (біля 140 р. до н.е.) вирахував її.
Через триста років після Гіппарха Птолемей, астроном, астролог і картограф в Олександрії встановив Західний тропічний зодіак на весняне сонцестояння – рівнодення, щоб запобігти його значному прискоренню у наступні століття. Ця математична конструкція дозволяє астрологам вираховувати положення планет у межах оригінальних астрологічних секторів, відомих як знаки зодіаку. Нинішня плутанина виникла через те, що Птолемей залишив оригінальні назви знаків, які спиралися на архетипово натхненні, але з наукової точки зору штучні сузір’я.

З тих пір Тропічний Зодіак проявив себе надійною і точною вимірювальною системою, яку використовують як астрологи, так і астрономи. Хоча астрономи в основному використовують екваторіальну систему, вони все ще використовують тропічні координати в тому, що вони називають системою координат екліптики (так! – той же західний зодіак, який вимірюється в градусах від нуля Овна або Весняної точки рівнодення) для відстеження Сонця, Місяця та планет. Якщо Тропічний Зодіак досить надійний для НАСА, він годиться і для астрологів.

При цьому в Індії індуїстські астрологи використовують сидеричний зодіак, а у 1930 році Міжнародний Астрономічний Союз (МАС) визначив кордони 88 сузір’їв. Різняться ці системи зодіаків тим, що сидеричний зодіак ділить знаки на 12 ділянок по 30 °, а кордони МАС ґрунтуються на композиціях зірок. У МАС, наприклад, сузір’я Діви ку кілька разів більше за сузір’я Овна.

Маємо три різні системи небесних позиціонувань, що використовують однакові мітки та мають одне походження. Але це не означає, що тільки одна система є правильною. Це різні системи вимірювання для різних моделей. Це все одно що казати, мовляв, оскільки американський галон і імперіал галлон різні вимірювання, то вони не можуть обидва бути правильними. Це помилкова критика серії омонімів. Або таке: якщо стопа – міра в дванадцять дюймів або 30,48 сантиметра, чи може нога бути частиною тіла? Оскільки людська нога має різну довжину, хіба лише якась одна довжина може бути правильною? Порівняння сидеричного зодіаку з тропічним зодіаком більш схоже на порівняння двох мов: французької та німецької – було б неправомірним заявляти, що то єдина мова.

Астрологи знали це споконвіку, і будь-який астроном, що вивчив історію своєї галузі, також повинен це знати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає