Астрологія і магічне мислення

Відома журналістка розмовляє з фаховим соціологом про магічне мислення українців після 2022 року. Як приклад магічного мислення журналістка наводить “уявлення людини про те, що колись було добре і хтось там колись робив швидкі й прості рішення, а тепер таких простих і швидких рішень ніхто зробити не може”. Я так розумію, йдеться про віру українців у те, що для того, щоб було добре, як колись, на виборах слід обрати на посаду Президента не компетентного відомого політика з чіткою політичною програмою, а популярного простого хлопця, у якого немає ніякої політичної програми, котрий просто веселий, їдуче жартує з усіх політиків, і з самих українців і з самої ідеї України взагалі; котрий не бачить різниці між російською й українською мовами, між героями українського національного пантеону і постатями російського/совецького імперського міфу; котрий впевнено приймає прості й швидкі рішення. Такі як: рішення зустрітися з Путіним, щоб поговорити “чого ти хочеш, чого ми хочемо” і домовитися десь посередині – це рішення має припинити війну; рішення будувати дороги замість виконувати оборонні замовлення – це рішення має припинити війну; рішення відвести українські війська з оборонних позицій, розмінувати заміновані ділянки оборони, не дозволяти українським воякам стріляти у відповідь на обстріли з боку ворога – це рішення має припинити війну; рішення розпочати кримінальні справи проти патріотів – це рішення має припинити війну; рішення подивитися в очі Путіну – це рішення має припинити війну; рішення називати у публічних виступах РФ не агресором, що вбиває українців, а “та сторона” – це рішення має припинити війну. І таке інше. Як бачимо, всі ці рішення є конкретними проявами форм принципу магічного мислення.

У відповідь журналістці соціолог каже, що він має дати визначення того, що таке магічне мислення: «Дуже поверхово ми розуміємо, що магічне мислення – це коли людина може вірити в забобони або в астрологів. І тут виникає питання: а релігійність є елементом магічного мислення чи ні? Загалом соціологи дають радикальне визначення, і під магічним мисленням ми розуміємо будь-що, що не є науковою картиною світу. В Україні дійсно є така проблема: науковцям довіряють лише 10-15 респондентів, а до церкви довіра останніми роками дуже сильно зростала. Соціологічні опитування показують, що українці довіряють астрологам, вони довіряють церкві, також вони здатні довіряти харизматичним лідерам», – каже соціолог.

Як бачимо, соціолог, говорячи про магічне мислення, впевнено відносить астрологію до забобонів, так само як це робили Просвітники під час Révolution française 1789 – 1799 років, а от щодо релігії він не має такої впевненості, хоча формально відносить релігію також до проявів магічного мислення.

Тож, перед тим як говорити про астрологію як про форму магічного мислення і про ставлення науковців до астрології, нам з вами слід розібратися з самим поняттям магічного мислення. Звернімося до Інтернету, де Американська Асоціація Психологів дає визначення цього поняття й описує його прояви: “Магічне мислення – це віра в те, що на події або поведінку інших людей можна впливати своїми думками, бажаннями чи ритуалами”.

У віці 5-6 років, пишуть психологи, діти мають магічне мислення, бо часто не усвідомлюють, що їх власні думки відокремлені від навколишнього світу. Діти вважають, що буде відбуватися саме те, чого ти хочеш, варто лише про це подумати. Деякі дослідження показують, що і дорослі так вважають. І що магічне мислення є цілком нормальним для дорослих, і відбувається водночас із логічним мисленням. Магічне мислення – звичайне явище і не має викликати занепокоєння. Магічне мислення може допомагати людині, може не допомагати, а може створювати проблеми.

Магічне мислення має різні форми: магічні думки (вір в те, що думки самі по собі можуть змусити щось відбутися: подумай про те, як має бути, намалюй це, повісь малюнок у себе над ліжком, дивися кожного дня, щоб не забувати думати про це, промовляй подумки те, що має бути, так, ніби воно вже у тебе є – і отримаєш в чарівний спосіб все, що намалював), ритуали (вір в те, що певні дії можуть контролювати зовнішнє середовище або майбутні події: коли зійде Молодий Місяць, покажи йому свого гаманця – Місяць буде зростати й зростатимуть твої прибутки) і традиції (тримай обереги в домі, як робила твоя бабуся), забобони (знай, що розбити дзеркало – до смерті, розсипати сіль – до сварки, вступити в лайно – до грошей, зустріти людину з повними відрами води – до успіху), асоціації (прив’язуй результат до непов’язаних між собою дій: попроси автівку добре поводитися в дорозі замість полагодити несправні деталі на СТО; не називай того, кого боїшся, на ім’я у розмовах із третіми особами замість зміцнювати власну обороноздатність; удавай, що нічого не болить, замість звернутися до лікаря).

Забобони у різних культурних середовищах різні. На Близькому Сході сині амулети у формі ока захищають від навроків. У європейській культурі ми стукаємо по дереву, схрещуємо пальці, плюємо три рази через ліве плече, щоб не навочити.

Щодо магічних предметів, то через них, ми віримо, можна передавати магію від однієї людини до іншої. В цьому суть подарунків на удачу, на щастя, на оберіг. Такі речі зазвичай передаються у спадок і стають сімейними реліквіями. Наприклад, дорогоцінності, книжки, предмети інтер’єру, витвори мистецтва.

Коли стається щось тривожне й лячне, магічні думки, ритуали, традиція, забобонні уявлення, асоціативні дії заспокоюють – дають відчуття, що все під контролем: “Розпаковуйте тривожні валізи”, – каже один харизматичний лідер. “Скоро весна, свята, шашлики, – каже інший харизматичний лідер, – я припинив війну у своїй голові – це значить, нападу на нас не буде”. Але чи завжди заспокоєності достатньо, щоб змусити реальність підкоритися твоїм бажанням?

Так зване “позитивне мислення” – не що інше, як магічне: лікарі кажуть, що хворі з позитивним поглядом на своє лікування одужують швидше. В позитивному мисленні – вірі у зцілення суть ефекту плацебо: пацієнт отримує від лікаря, якого вважає компетентним і вартим довіри, лікування, яке не має терапевтичної цінності (наприклад, настоянку на віниках), і відчуває реальне покращення свого стану. Очікування і віра відіграють значну роль у сприйнятті болю та у процесах зцілення.

Дослідження свідчать, що забобони, які віщують везіння, дають людині психічні переваги – підвищують впевненість в собі, що позитивно впливає на продуктивність. І навпаки, забобони, що віщують погані події, роблять людину тривожною, невпевненою в собі, налаштовують на негаразди.

Є докази того, що історії (чарівні казки, легенди та міфи) або фільми з магічними елементами стимулюють творчість у дітей, закладаючи основу для творчого розв’язання проблем у дорослому житті.

Тож, виявляється, що шкодить лише домінуюче, надлишкове магічне мислення, а адекватне поруч із логічним і критичним – допомагає. Що зробити, щоб магічне мислення не шкодило, а лише допомагало? Визначити, чи є магічне мислення у вас адекватним. Якщо ви лише вірите в забобони та ритуали, а не берете до уваги те, що відбувається в реальності, і не докладаєте власних конкретних практичних зусиль, щоб запобігти біді та наблизити перемогу, то ви в кращому разі будете розчаровані результатом, в гіршому – ви його не переживете.

Не ігноруйте професійних порад компетентних лікарів на користь магічних думок, забобонів, ритуалів і традицій.

Не покладайтеся на магічну силу “щасливого” предмета-талісмана: якщо ви добре підготувалися до подолання перешкоди, але при цьому загубили десь свій талісман, це не означає, що ви приречені на поразку. Якщо ви будете тривожитися через відсутність у вас талісману, це погіршить ваші когнітивні здібності: знизиться увага, концентрація, зібраність, стійкість. Правда в тому, що ваш талісман залишив вас, щоб бути перешкодою на шліху вашої небезпеки – талісман там, де саме має бути.

Якщо ви постійно відчуваєте тривогу і не бачите для себе іншого способу заспокоїтися, крім вдаватися до магічного мислення, ви вчините правильно, поговоривши з фахівцем з психічного здоров’я. Психотерапевт покаже вам, чи ваше магічне мислення вам більше шкодить, ніж допомагає, і ви за його допомоги розв’яжете цю проблему.

Коли ми міркуємо про магічне мислення, маємо брати до уваги те, до якої культури належить людина: те, що може здатися вам магічним мисленням, може бути глибоко вкоріненою системою переконань.

Природа людська така, що ми як вид спеціалізуємося на інтелекті – саме інтелект дає нам можливість виживати. Ми прагнемо знайти пояснення всім речам – це невроз нашого виду. Наприклад, ми шукаємо закономірності та зв’язки у повсякденному житті й завжди помічаємо збіги: щойно згадав когось зі знайомих – а він одразу ж і телефонує або з’являється. Такі моменти нас дивують, захоплюють. Важливо не надавати їм надмірного значення, мовляв, це доля. Це локальний збіг, який не завжди є символом глобальної події. Якщо припустити, що збіги не випадкові, а пов’язані між собою опосередковано, без прямого причинно-наслідкового зв’язку, то синхронність подій сприймається як втілення одного великого замислу Творця у світі, де все пов’язане з усім (холістичний підхід, який лежить в основі погляду класичної астрології на світ).

Відносини між релігією та магічним мисленням є складними та залежать від того, з якого погляду на них дивитися. Для вірян релігійні практики та віра у вищу силу, духів і потойбічне життя є глибоко значущими та невіддільними від їхнього розуміння світу. Атеїстам деякі релігійні практики можуть здатися схожими на магічне мислення, наприклад, дієвість молитви.

Класифікація релігії як магічного мислення може бути спірною, багато в чому залежачи від культурних та особистих переконань. Хоча дехто розглядає релігійні практики, такі як молитва, як форму магічного мислення, дуже важливо визнати глибокі емоційні та емпіричні основи релігійної віри. На відміну від інших форм магічного мислення, де в основі лежить усвідомлення того, що дії можуть не вплинути на результат, релігійні вірування часто ґрунтуються на глибокому особистому досвіді та переконаннях, що відрізняє їх від магічного мислення, яке спостерігається в забобонах і ритуалах.

Тепер, коли ми маємо уявлення про магічне мислення і його форми, розберімось, чи можна вважати астрологію однією з форм магічного мислення.

Астрологія і магічні думки. Якщо вважати, що наші думки самі по собі здатні змусити події відбуватися потрібним нам чином, то ми можемо замінити трактування астрологічних аспектів, які нас тривожать і лякають, на такі що підвищують нам самооцінку і дають оптимістичний погляд на майбутнє. Але проблема в тому, що тривожити чи надавати оптимізму можуть лише конкретні події, які можна уявити собі в усіх подробицях. А астрологічні трактування не передбачають Предметної модальності. Іншими словами, у передбаченні майбутнього сюжету астрологи обмежуються лише модальностями Архетипу Синтетичного і Якісного. Почитайте катрени астролога Мішеля Нострадамуса: ніхто не в змозі уявити собі на предметному рівні, про що там йдеться, аж доки не починають відбуватися конкретні події, що точно розкривають на Предметному рівні описану у передбаченні Якість. Оксана Забужко пише: “La loi Moricque” – так ця “стабільность” звалась у Нострадамуса. Західні коментатори губилися в здогадах, що сеє значить, понаписували томи дурниць, і тільки хтось одненький був несміливо висловив припущення, що це може бути анаграма Москви, але до чого ж тут Москва, коли далі про Борисфен, а Борисфен-Дніпро – це ж теж “ріка в Росії” (атож, уявіть собі, вони всі так і писали!), і що тут товаріщ Нострадамус нам хотів сказать, опше непонятно… А воно ж якраз чим далі, тим очевидніше. Так що ось вам на кінець важкого дня той “український катрен” Нострадамуса в дещо підправленій, порівняно з публікацією 1990 р., редакції.:

Гряде новий, стокрот привабніший звичаАй

Колишньому, московському на зміну:

Рутину зрушить Борисфенів край

Дарами й мовою гарнішими своїми.

(Центурія ІІІ, катрен 95)”

Я не кажу, що персони, що позиціонують себе астрологами, не роблять передбачень у Предметній модальності. Згадайте астролога Константіна Дарагана, який на початку 2014 року на каналі 1+1 гарантував від імені астрології, що Майдан от-от сам собою розійдеться, а Віктор Федорович не лише завершить успішно першу каденцію на посаді Президента, а й буде переобраний на другий термін. Ви впевнені, що Дараган астролог?

Астрологія і ритуали. Якщо вважати, що певні символічні дії можуть контролювати зовнішнє середовище або майбутні події, то достатньо під час дії мунданного мажорного гармонійного аспекту між Венерою і Юпітером, який вважається “аспектом миру”, розіграти театралізоване дійство, що символізує припинення війни, щоб війна припинилася. Але жоден підручник з мунданної астрології не містить свідчення про те, що це колись відбувалося в історії астрології і призводило до закінчення війн. Я не кажу, що персони, які позиціонують себе астрологами, не видають книжок, сповнених створеними ними самими ритуалами, що ніби дають можливість створювати бажані події. Ви впевнені, що вони астрологи?

Астрологія і традиції. Чи існують обереги у вигляді астрологічних символів? Дивно було б, якби їх не існувало: ювеліри, живописці, модельєри, ремісники всіх напрямків забезпечують собі на цій темі чудові статки протягом тисячоліть.

Астрологія і забобони. Ну, звісно ж! Українські глянцеві журнали весь час друкують астрологічні календарі стрижок, мовляв, волосся, підстрижене у “правильний” день, густішає, товстішає, швидше ростішає і розмножується несамовито.

Астрологія і асоціації. Ти завжди можеш змінити у своїй астрологічній програмі орби аспектів, якщо тобі набрид перед очима квадрат між Венерою та Ураном у твоїй натальній карті – і одразу ж зустрінеш спокійного надійного заможного красеня, який любитиме тебе до нестями, а не то шо всі твої 9 колишніх.

А от тепер про астрологію і наукову картину світу. Соціолог у відповіді журналістці на початку мого опусу відніс астрологію до сфери магічного мислення, схарактеризувавши магічне мислення як будь-що, що не є науковою картиною світу. Ось що каже Інтернет про наукову картину світу.

“Для західної філософії середини 90-х років XX століття відзначалися спроби ввести в арсенал методологічного аналізу нові категоріальні засоби, але разом з тим, чіткого розмежування понять «картина світу» і наукова картина світу не проведено.

У процесі розвитку науки відбувається постійне оновлення знань, ідей і концепцій, ранні уявлення стають окремими випадками нових теорій. Наукова картина світу — не догма і не абсолютна істина. Наукові уявлення про навколишній світ засновані на всій сукупності доведених фактів і встановлених причинно-наслідкових зв’язків, що дозволяє з певним ступенем упевненості робити прогноз і описувати властивості нашого світу. Невідповідність результатів перевірки теорії, гіпотези, концепції, виявлення нових фактів — все це змушує переглядати наявні уявлення і створювати нові, відповідніші реальності. У такому розвитку — суть наукового методу”. (Кінець цитати).

Фізик і філософ, автора концепції «Піфагорійський аргумент розумного замислу Всесвіту» Олексій Буров на запитання, як ставитися до астрології, дослівно: “Величезні томи спостереження Тихо Браге над положенням планет були редуковані Кеплером до трьох простих законів. Я б не став ні заперечувати, ні стверджувати чогось на адресу астрології, бо зі строго логічної точки зору взагалі неможливо виключити, що зірки впливають на людину. Те, що сучасна фізика таких зв’язків не відстежує, сучасне природознавство не бачить, то те бачили й відстежували давні інтуїції, котрі робили якісь передбачення. Я б не виключав, так би мовити, з чисто логічної точки зору, що такі передбачення містять зерно істини та що дійсно є якісь зв’язки між тим знаком, під яким людина була народжена, як це астрологи вираховують, і положенням планет та властивостями характеру. Я, правда, не думаю, що ці зв’язки простягаються так далеко, щоб передбачати долю в тому сенсі, що чи буде, так би мовити, якийсь шлюб вдалим чи ні, або, так би мовити, зможе людина уникнути якогось фатуму чи ні. У фатум я не вірю і вважаю, що ця віра помилкова, бо вона заперечує свободу волі. Все ж таки свобода волі – це надважлива якість людини, яка свідчить саме про богоподібність, і тут є та межа для всіх астрологічних фаталістичних передбачень відносно людини. Ці фаталістичні передбачення, якщо навіть вони десь і працюють, то лише там, де людина не реалізує себе як істота творча. Коли людина починає себе реалізувати як творча істота, всі фаталізми руйнуються. Тому якщо людина діє, як якась пилинка, яку несе вітром, або колода, що пливе річкою, то тоді можна буде сказати: “ Ну, так, ось зараз воно пропливло тут і через пів години воно буде у сусідньому селі, тому що нам відома відстань і швидкість річки”. І в цьому сенсі якісь передбачення його майбутнього будуть можливі. Якщо людина реалізує себе не як колода, а як син свого Небесного Ттворця, як дочка свого Небесного Творця, то тут передбачення не має працювати. Кеплер дуже багато займався астрологією, Кеплер займався цим серйозно, і взагалі-то я б не став тут ставати зверхнім. Хоча дуже часто говорять люди-наукові популяризатори, мовляв, все це нісенітниці. Я б залишався обережним – це невідомо”. (Кінець цитати).

Магічне мислення завжди існує вкупі із раціональним мисленням, з логічним, критичним, поняттєвим, екзистенційним, недарма в окультних системах маг=науковець. Проблема конфлікту сучасного так званого наукового світогляду з сучасним магічним мисленням в тому, що всі без виключення люди мають магічне мислення, але ті, хто вважає себе носіями наукової картини світу звели науку в ранг предмета релігійного поклоніння і при цьому відкидають інтелектуальну спадщину в галузі гуманітаристики, вважаючи наукою лише математику, фізику, хімію і біологію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає