Ідея прогресу особистості

Маю зауважити, що ідея прогресу особистості мені чужа. Це ідея руху New Age, вона не підтверджується життям. Тож, я точно не прогресую як особистість: зміни, які відбуваються зі мною, не є прогресом – це звичайне розгортання в часі відповідно до смислів астрологічних циклів патернів, з якими я народилася й розвивалася у середовищі. Який там прогрес? Я читаю дописи, які робила у 15 років, і бачу, що мій розум з тої пори регресував.

Щодо ідеї прогресивного розвитку особистості. Авессалом Подводний описує у своїх підручниках з астрології докладно описує так звані рівні проработки планет, аспектів, знаків, домів. Мовляв, чим вищий рівень проработки, що свідчить про високий рівень розвитку особистості, тим вищий рівень реалізаційної влади людини, і протягом життя рівень розвитку можна підіймати, і задача астролога – допомогти клієнту це зробити. І у Авессалома орби аспектів гороскопа зменшуються відповідно до рівнів проработки: чим вищий рівень, тим менший орб. Наприклад, Авессалом попросив мене показати йому свій гороскоп. Я дозволила. Він каже: «Ну, твій рівень особистості навіть не Сфінкс, а ще вище, тож, трин між Сонцем і Юпітером не діє». Тоню, але ж я все життя бачу постійні щоденні прояви дії саме цього трину в моєму житті. Виходить, або я є інфантильною особистістю, а не реалізованою, – або ідея Авессалома про рівні проработки і можливий прогресивний розвиток особистості хибна. Але ж очевидно, що я не інфантильна і трин Сонце/Юпітер в моєму житті постійно активний.

Авессалом не розглядав ідеї астрологічних циклів, у нього немає підручників з прогностичної астрології. Його цікавив розвиток особистості. Він навіть вірив, що відмова вживати в їжу мʼясо, відмова користуватися послугами доказової медицини сприяє прогресивному зростанню рівня розвитку особистості. Це типовий есхатологічний комплекс російців: «В житті треба якомога більше страждати, бо страждання очищує (читай, сприяє прогресу особистості)”. Цей наратив заперечує гедоністичну персоноцентристську культуру давніх греків, продуктом якої і є сучасна західна астрологія. Суть астрології: слідкуй за астрологічними циклами, щоб бути вільним для здійснення загального блага всередині неминучого сюжету й уникнути страждання, бо щастя можливе лише для філософа, який наближається до пізнання істини. Ні про який прогресивний розвиток особистості тут не йдеться, лише про сотворчість людини з Творцем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає