Цикл Юпітер – Нептун

Про розвиток та втілення ідеї автокефаліьної Православної церкви України

В.В. Путін назвав В.А. Ющенка „… великим начальником у крадіжці російського газу…”, а покійний Патріарх Алексій ІІ в кінці свого життя в інтерв’ю сказав, що В. Ющенко «… возомнил себя равноапостольным князем Владимиром, который должен объединить совершенно необъединенное. Ну как можно объединить всех в единую национальную Церковь и раскольников, и каноническую Церковь, и автокефалистов и греко-католиков?»

У 2009 році розпочався новий 13-річний цикл Юпітер/Нептун – цикл розвитку ідеалістичних та релігійний систем вірувань – . 14 січня 2009 року Святіший Отець Венедикт XVI поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви про призначення отця доктора Святослава Шевчука, ректора Львівської духовної семінарії Святого Духа, Єпископом-помічником єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина). Новому єпископу уділено титулярний престол Castra di Galba. Після обрання Кирила Патріархом Московським і всієї Русі (2009), політичний та ідеологічний тиск Москви на Україну посилився. РПЦ стала активним провідником, а її патріарх – ідеологом «русского мира». Російська Православна Церква виступила в ролі «м’якої влади» – морально («духовно») обґрунтовує та підтримує експансіоністську і месіанську ідею російської зовнішньої політики. Ідеї, які проголосив патріарх Кирило, можна сформулювати так: сучасний «русский мир» є безпосереднім спадкоємцем «Святої Русі» як історичної реальності; народи «русского мира» (особливо Росії, України, Білорусі та Молдови), духовно об’єднані спільною православною вірою. «Русский мир» – така собі ідеальна цивілізація, яка начебто зберігає традиційні культурні цінності та мораль. У цьому контексті «русский мир» постає альтернативою глобалізації, базованої на культурному і моральному плюралізмі.

У 2012 та у 2015 проявами напружених фаз циклу Юпітер/Нептун стали сектантські чвари, політичні розбіжності та «релігійні війни». 2012-2013 – роки гострої боротьби ідей в Україні. Економічно це був період буму та оптимізму, але через недостатній зв’язок із реальністю то були плани типу «журавля в небі», що призвели до скаженої інфляції. Фазу квіконсу у 2014 році в Україні супроводжувала глибока економічна криза і втеча Президента Януковича з країни. Одним із феноменів Майдану стала помітна присутність на ньому церкви – інституту, якому громадяни України довіряють найбільше. В контексті конфлікту ідентичностей та боротьби з імперською спадщиною релігійне питання відіграє в Україні поважну роль. З моменту проголошення незалежності серйозні загрози для української державності перманентно створювали три проблеми: присутність Чорноморський флоту РФ в Криму, панування російської мови у медіа та видавничому просторі, діяльність Російської православної церкви (УПЦ МП) у незалежній Україні. Показово, як повели себе церкви під час Майдану. Жодна із наявних (і визнаних) в Україні церков офіційно не засудила Евромайдан та не підтримала анти-майданних дій влади. Навіть УПЦ МП (яка в період правління Януковича, принаймні її верхівка, щедро відпускала гріхи очільників Партії регіонів) відверто не підтримала владу. Щоправда, найбільш одіозні її представники встигли відзначитися своїми антимайданівськими висловлюваннями. Наприклад, Одеський митрополит Агафангел затаврував Майдан, де «зібралися всі сили пекла», а настоятель Києво-Печерської Лаври владика Павло примудрився на проповіді порівняти Віктора Януковича з Ісусом Христом і пообіцяти: «церква з вами до кінця». Особливу роль відіграв Київський патріархат на чолі зі Святійшим Патріархом Філаретом, який всі роки незалежності докладав чимало зусиль для творення єдиної Помісної православної церкви в Україні. У разі створення такої церкви, Російська православна церква з найбільшої православної конфесії перетвориться на одну з багатьох. Тож використовуючи весь свій вплив РПЦ домоглася оголошення УПЦ КП «схизматиками» і неканонічною церквою. 30 листопада 2013 р. монахи Михайлівського Золотоверхого монастиря відкрили ворота дзвіниці, аби врятувати побитих і переслідуваних міліцією студентів-учасників акції протесту на Майдані Незалежності. У ніч на 11 грудня 2013 року, коли«Беркут» та внутрішні війська намагались розігнати Майдан, священик УПЦ Київського патріархату, дзвонар Михайлівського Золотоверхого монастиря Іван Сидор, б’ючи у дзвони, скликав людей на центральну площу столиці. Кияни почали прокидатись. А після тієї ночі прокинулась вся Україна. Так пролунав чи не перший у ХХІ столітті набат.

З опозицією циклу Юпітер/Нептун у 2015 році відбувається загальне українсько-європейське зближення, Україна отримує фінансову допомогу. Українська православна церква Київського патріархату за участі представників Константинопольського Патріарха домовились про проведення з Українською автокефальною православною церквою об’єднавчого собору у Києві 14 вересня 2015. Таке рішення ввечері 8 червня 2015 у Михайлівському соборі Києва ухвалили спільною комісією. Перемовини про об’єднання пожвавились після смерті у лютому 2015 року попереднього глави УАПЦ Мефодія та обрання Макарія новим керівником церкви. УПЦ КП та УАПЦ разом представляють значну частину православних вірян України, проте вони не визнані православними церквами світу. У разі об’єднання УПЦ КП та УАПЦ з’явиться можливість визнання з боку Вселенського Патріарха в Константинополі. Одна з найбільших православних церков України УПЦ Московського патріархату підпорядковується Російській православній церкві і у процесі об’єднання участі не бере. УПЦ МП вважає УПЦ КП і УАПЦ неканонічними церквами.

При падаючому квіконсі циклу Юпітер/Нептун у 2016-2017 роках економіка починає йти вгору і міжнародні санкції стримують агресію РФ проти України. Революція гідності, а потім війна Росії проти України із захопленням українських територій спричинили єднання українців різних віросповідань у боротьбі з агресією. Але наразі мова йде не стільки про зближення церков західного і східного обрядів, скільки про єднання православних конфесій в єдину помісну автокефальну церкву, кажуть фахівці. При цьому керівництво України сподівається, що у процесі об’єднання православних церков Україну підтримає Вселенський патріарх Варфоломій. Про це у виступі перед народними депутатами України у вересні 2016 року говорив президент Петро Порошенко. Він також повідомив, що результати опитувань показують зростання кількості православних українців, які хочуть «мати єдину помісну автокефальну українську церкву».

Фаза падаючого трину циклу Юпітер/Нептун, активна з жовтня 2017 до листопада 2018, створює сприятливі умови для подальшого зближення України з цивілізованими країнами та для вирішення ідеологічних та релігійно-філософських питань. 19 квітня 2018 Верховна Рада схвалила постанову про звернення президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Українській православній церкві. Згодом Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії УПЦ. 31 серпня 2018 Константинопольський патріарх Варфоломій під час зустрічі з Московським патріархом Кирилом заявив, що питання подолання церковного розколу в Україні залишається важливим для Вселенського патріархату. На Архієрейському соборі у Стамбулі у неділю, 2 вересня 2018, єпископи розглянули питання надання автокефалії для церков, які цього просять. Єдину помісну церкву в Україні буде створено до кінця 2018 року, а ті церкви, які не долучаться до неї, повинні будуть називатися “Російська православна церква в Україні”. Про це розповів Предстоятель Української Православної Церкви Київського патріархату Філарет.

Фаза падаючої квадратури циклу Юпітер/Нептун, активна з листопада 2018 до листопада 2019, – це вкрай напружений період, коли певні ідеології, що не відповідають вимогам часу, намагаються стати на заваді змін та повернути назад свої втрачені позиції. Цей час характеризується сектантськими чварами, політичними розбіжностями та «релігійними війнами». Пік аспекту 13 січня 2019, 16 червня 2019 та 21 вересня 2019. 6 січня 2019 Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі урочисто вручив томос про автокефалію главі Православної церкви України митрополиту Епіфанію. Російські ЗМІ сприйняли новину на свій кшталт: багато видань навмисне перекручували інформацію, вдавались до маніпуляцій та дезінформації. Почесний патріарх Православної Церкви в Україні Філарет вірить, що Православну церкву України визнають патріархатом і розколу у світовому православ’ї не буде. Філарет 7 січня в інтерв’ю телеканалу «Прямий»: «Поки що нас визнали як митрополію, і ми з цим згідні. Хоч ми 25 років були патріархатом, але зараз погодились на те, що ми – митрополія, але митрополія для всього православ’я. Ми маємо претензію на патріархат тому, що ми – велика церква. Ми маємо надію, що Українську Церкву з часом константинопольський Вселенський патріарх визнає і патріархатом. Це – майбутнє, але це буде». 06.01.2019 у традиційному різдвяному інтерв’ю для «5 каналу» Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав, що не вважає, що єднання між УГКЦ і Православною Церквою України в перспективі є утопічним.

Історичні довідки щодо Майдану і церкви – зі статті Владислава Гриневича

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає