Про аб’юз

Про аб’юз.

Автор: священик Тихон Сергій Кульбака, засновник і власник Духовно-психологічної Порадні, секретар Ради Церков і релігійних організацій Донецької області, голова правління Спільноти біженців з Сходу України, голова Комісія задля сприяння християнській єдності Донецького Екзархату УГКЦ.

Існує безліч способів того, як людина буде контактувати з оточуючими. Найбільш уразливими люди стають в любовних відносинах. Це те місце, де хочеться тільки добра і ласки. Але коли виявляється, що кохана людина далека від любові, це повинно стати першою ознакою абьюзу в стосунках. Що таке абьюзивні відносини? Даний феномен надто поширений в сучасному суспільстві, щоб обійти його стороною.

Коли починається скандал, між людьми немає взаєморозуміння, нерідко вони стикаються з тим, що опоненти починають ображати. Стаєте ви об’єктом образи чи інші люди, яких ви спостерігаєте з боку, у вас виникає питання: «Чому це люди починають ображати?». Просто деякі люди вибирають саме образи як спосіб вирішення конфліктної ситуації.
Образи – це один з методів ведення спору. Хтось кричить і махає руками, хтось плаче, викликаючи до себе жалість, хтось зберігає спокій, щоб міркувати незворушно, але є люди, які просто починають злитися.

Образи – це усвідомлення людиною власної безпорадності. Людина не може вирішити проблему спокійно, тому починає переходити на образи. Ви напевно вже знаєте про те, що ображають люди тоді, коли намагаються піднятися за чужий рахунок. Ображаючи, людина намагається знизити самооцінку свого опонента. Якщо у нього це виходить, опонент замовкає, тоді людина, що ображає, відчуває себе переможцем. Це ще раз говорить про те, що образи – лише тактика ведення спору. Людина може говорити про свого супротивника все що завгодно, лише б на нього вплинути.

Однак в сімейних відносинах бувають куди більш серйозні спроби вплинути: насильство, домінування, мораль, примус і т. п. Всі вони перетинаються з образами, які при цьому вимовляються на адресу жертви. А в психології дане явище носить назву – аб’юз.

Аб’юз

Що таке аб’юз? У перекладі з англійської, дане поняття має таке значення: «зловживання», «образа», «жорстоке поводження», «лайка», «насильство». Йдеться про відносини між людьми, де один виступає в якості аб’юзера, а інший – жертви. Аб’юзер – це індивід, який йде наперекір, наполягає, ігнорує, насильницькими діями намагається примусити партнера до тих вчинків, які він бажає бачити.

Здається, що насильство може відбуватися тільки в сексуальній сфері. Насправді існує безліч видів аб’юзу:

Психологічний.
Він виражається в погрозах, шантажі, ігноруванні, образах, приниженні і навіть навіюванню партнеру, що він ненормальний, божеволіє. Даний вид насильства може бути як прихованим, так і відкритим. При прихованому, аб’юзер поводиться ідеально, любляче на людях, а наодинці зі своєю жертвою починає проявляти гнів. При відкритому, аб’юзер не соромиться суспільства оточуючих. Прямо на людях він може говорити партнеру все, що думає: «Ти виглядаєш, як ідіот … Ти нікому таким не потрібен … Ти мариш …». Різні образливі слова застосовуються в даному контексті, щоб жертва відчула себе слабкою і нікчемною. Через кілька місяців таких відносин людина стає замкнутою, забитою і невпевненою в собі.

Сексуальний.
Тут мова йде не просто про сексуальне насильство, а скільки про примус без бажання, без врахування інтересів і смаків партнера. Абьюзер сприймає кохану людину як річ, яка потрібна для його сексуального задоволення. Її бажання, задоволення, фізичні відчуття і стан не враховуються. Якщо мова йде про чоловіка і дружину, тоді абьюзер вважає акт сексуального насильства як подружній обов’язок, який повинен виконуватися партнером. Жертва в даному випадку часто не може довго прийти в себе.

Економічний.
Абьюзер намагається взяти контроль над грошовими коштами своєї жертви. Якщо це чоловік, то він не видає грошей дружині, коли вона не працює і знаходиться в залежності від нього. Якщо це дружина, то вона відбирає у чоловіка всю зарплату і одноосібно розподіляє витрату грошей. Часто тут втрачаються соціальні зв’язки у того, хто позбавлений грошей.

Фізичний.
Тут мова йде про поширене явище, як насильство в сім’ї. Побиття, удари, ляпаси і інші фізичні побої входять сюди. Аб’юзер використовує силу, щоб підпорядкувати собі партнера. У своє виправдання він говорить про те, що жертва якось неправильно поводилася і говорила, що й спровокувала насильство. Однак навіть якщо людина буде себе добре вести, агресія у його партнера все одно проявиться. Результатом таких відносин є або лікарняне ліжко, або смерть жертви, або відхід від аб’юзера.
Багато людей стикаються з такими видами насильства. Говорити про те, що вони є цілком нормальними, не доводиться. Страшними тут стають наслідки для жертв, які не розірвали відносин з насильниками ще в самому їх зародку. Страждати від абьюзу у відносинах можуть не тільки жінки (наприклад, фізичне або сексуальне насильство), а й чоловіки (наприклад, економічне або психологічне насильство). Якщо і ви стали об’єктом абьюзу, тоді зверніться за допомогою психіатра або психолога. Необхідно стабілізувати вашу самооцінку, щоб вирішити конфліктну ситуацію.

Абьюз в психології
У психології абьюз розуміється як психологічне (емоційне, моральне) насильство. Жертва стає тривожною, депресивною, переживає посттравматичний стресовий розлад. Абьюзером в психології розуміється людина, яка має завищену потребу у владі. Якщо він не отримує відсічі і бачить слабкість партнера, це його ще більше підігріває. Моральний абьюз проявляється в 3 видах:

Словесний – лайки.
Домінантний – обмеження контактів жертви, захоплень і занять.
Ревнощі (що проявляється в недовірі і звинуваченнях).

До морального аб’юз відносять шантаж, погрози заподіяти фізичну шкоду близьким або самій жертві, залякування, зниження самоповаги і самооцінки, демонстративне побиття тварин, навіювання негативних думок, різка критика, примус до дій.
Щоб відрізнити психологічний аб’юз від поганого настрою, необхідно побачити модель поведінки агресора. Можна прийти в поганому настрої і з-за цього підвищити голос. Однак якщо відсутні причини для агресії, тоді можна говорити про аб’юз. Також при психологічному насильстві відзначається сталість, повторимість вчинків. Якщо людина просто перебувала в поганому настрої, вона усвідомлює свій вчинок і виправить його, на відміну від аб’юзера.

Які причини того, що людина робить агресивно по відношенню до інших? Тут можна відзначити кілька чинників:

-Відсутність батьківського виховання, де дитині б говорили про те, як себе потрібно вести.
-Переживання насильства, що спровокувало бажання самим стати насильником, щоб більше не переживати біль.
-Психічні розлади.
-Надмірне бажання влади і контролю.
-Схильність до маніпуляцій.
-Бажання керувати іншими.

Розпізнати аб’юз не так просто. Його легко сплутати з поганим настроєм, яке іноді буває у людей, а також з обгрунтованими конфліктами, коли люди намагаються різними способами довести свою правоту. Яскравими ознаками є характеристики партнера, а також його поведінку.

В особистості аб’юзера можна розглянути такі риси:
-Схильність до ревнощів.
-Низький рівень самоконтролю.
-Висока підозрілість.
-Виправдання насильства.
-Він завжди знайде винних в оточенні або пояснить свою поведінку неправильними вчинками чи словами жертви. -Недовіра.
-Різка зміна настрою.
-Підвищена схильність до брехні.

Слід звертати пильну увагу на повторювані ситуації. Всі люди періодично бувають агресивними. Однак якщо агресія виявляється завжди і з кожним разом все більше посилюється, тоді це вказує на аб’юз:

-Людина негативно відгукується про колишніх партнерів.
-Людина нешанобливо ставиться до нинішнього партнера.
– Людина контролює.
-Людина нав’язує свою допомогу, коли її не просили, або напоказ її проявляє, що ставить в незручне становище його партнера.
-Людина патологічно ревнує. Слід відрізняти даний стан від природної ревнощів, що нормально.
-Людина не відчуває себе ні в чому винною.
-Людина егоцентрична.
-Людина залежна від алкоголю, нікотину або наркотиків.
-Людина примушує до сексу.
-Людина поводиться агресивно, коли злиться.
-Здійснює певні дії, які можуть залякати жертву.
-Людина швидко переходить до серйозних стосунків.
-Людина дивиться на світ подвійними стандартами: все, що йому вигідно, він вважає корисним і потрібним.
-Людина негативно ставиться до протилежної статі.
-Людина ще більше розпалюється, коли помічає, що залишається безкарною.

Розпізнати аб’юз з першого разу не вийде. Тільки сталість і тенденція до погіршення поведінки партнера може вказувати на те, що він є агресором. Якщо говорити йому про шкоду його вчинків, просити припинити подібну поведінку, а у відповідь отримувати ще гірше ставлення до себе – значить зустрічатися з аб’юзером.

Аб’юз у відносинах
Найчастіше мова йде про аб’юз, коли жертва і насильник перебувають в любовних відносинах. Тут вони стають найбільш вразливими. Розкриваються рани і душевні травми, які виражаються в різних формах поведінки і ставлення. Часто аб’юз проявляється в маніпулюванні, бойкоти, мовчанні, відмові в сексі або приготуванні їжі, побитті, насильстві, постійному звинуваченні, погрозах і шантажу і т. п.
Всі види насильства, які тільки зустрічаються між людьми, простежуються в любовних відносинах, де жертва готова терпіти знущання заради збереження союзу.
Ознаки аб’юзу в стосунках:
-Партнер влаштовує допити.
-Партнер говорить про те, що тільки він здатний вас любити (ніхто не зможе вас полюбити так, як він).
-Партнер до всього ревнує.
-Партнер висуває нереалістичні очікування.
-Партнер контролює кожен крок, вимагає звіту про всі пересування.
-Партнер завжди перекладає відповідальність на вас.
-Партнер обмежує список контактів людини з друзями і родичами.
-Партнера легко образити, після чого доводиться довгий час вимолювати у нього прощення.
-У партнера спостерігається мінливий настрій.
-Партнер обзивається, підвищує голос, висловлює грубі слова.
-Партнер проявляє жорстоке ставлення до слабких (дітей, тварин).
-Партнер погрожує фізичною розправою, б’є, а потім веде себе, ніби нічого не сталося.

Аб’юз може проявлятися у відношенні не тільки дорослих людей, але і дітей. Якщо діти ростуть в сім’ях, де над ними чиниться насильство, тоді у них розвивається тривожність, дисоціація, депресія, посттравматичний стресовий розлад. У таких сім’ях батьки не виявляють любові і ніжності по відношенню до дітей. Вони бажають відчувати владу за рахунок приниження та ігнорування бажань та інтересів дітей. Психологи тут часто відзначають дитячий неглект – сексуальне насильство над дітьми. Батьки примушують дитину до інтиму. Лайка, критика, образи, агресивне ставлення батьків ніколи не можуть привести до нормального психічного розвитку дитини. Психологи тут відзначають різні психічні розлади.

Підсумок
Люди, які опинилися жертвами аб’юзу часто проходять через етап: «Що робити далі?».
Підсумком може стати втрата сенсу життя, низька самооцінка, відсутність бажань і інтересів. Людина стає безпорадною, слабкою і втраченою. Потрібна психотерапевтична робота з відновлення цілісності індивіда. Всі сили направлені на те, щоб:
-Поставити нову мету в житті і визначитися з життєвими цінностями.
-Повернути бажання будь-що робити заради власного добра.
-Повернути любов до себе і позбавитися від самобичування.
-Змінити обстановку, викинути речі, які нагадують про минуле.
-Позбутися від думки про те, що ви не потрібні, не гідні.
-Позбутися від самоприниження.
-Бажати позбутися відносин, де людина зустрічається з аб’юзером.

Деякі люди відчувають себе приниженими після того, як їх образили. Бути приниженим – значить прийняти ті образи, які були на вашу адресу висловлені. Ви погодилися з тим, що було вам сказано, навіть якщо репліки далекі від правди. Але ви чомусь погодилися з тим, що були неправі. Чому ви це зробили?

Якби ви розуміли, що противник лише хоче вас перемогти, тому і каже все, що тільки на розум прийде, тоді вас ніхто не міг би принизити. Люди ображають, коли не можуть іншими способами вирішити проблему.

Людина настільки слабка духовно, що не може підібрати правильні доводи і аргументи, щоб все-таки відстояти свою позицію. Тому вона починає злитися, в першу чергу, на самого себе. Але в суперечці важливо перемогти противника. Вся злість виливається на інших людей, і людина отримує задоволення, якщо її опоненти погодилися з усім, що вона сказала, і не дали йому відсічі.
Абьюз не впливає на тривалість життя, однак позначається на його якості. Дуже легко можна зіпсувати собі життя, якщо не розірвати відносин з насильником. Незабаром людина починає вірити в те, що вона погана і нікчемна, як каже про нього абьюзер. Якщо людина сама не подбає про власний психічне і фізичне здоров’я, то пощади від абьюзера вона ніколи не дочекається.
Чому люди терплять таких партнерів, які їх принижують і ображають, б’ють або ігнорують? Тут слід говорити про менталітет народу. Любов і сім’я сприймаються як щось непорушне. Жінку виховують в дусі того, що потрібно терпіти будь-яке приниження заради збереження сім’ї. Також тут важливий самий стан жінок, які з самого початку не кидають тих, хто на них підняв руку або образив. Якщо жертва не розриває стосунків з аб’юзером, тоді партнер розуміє, що може дозволити собі більше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає