Про категоричність в астрології

Що таке категоричність? Це безумовне ствердження або заперечення, що виключає альтернативу. Наприклад: «Сократ – людина». Або: «Ця людина – не Сократ». В арифметиці категоричність означає припущення єдино правильної несуперечливої моделі змістовної теорії. Наприклад, 1 = 1, 2 = 2, 3 = 3, 4 = 4, 5 = 5 і так далі. 1 не може дорівнювати 2 або 3, або 4 чи 5, або будь-якому іншому числу.

Ніколай Іванович Козлов, доктор психологічних наук, на Психологосі в статті “Категоричность: запрещенное оружие общения” пише: “Если говорить шире, то категоричность может быть уместна там, где старший и более опытный воспитывает того, кто в этом нуждается. Там, где другому нужно установить ограничение, в речь включают категоричность”.

Чи повинен астролог бути категоричним? Так, обов’язково, коли йдеться про знання астрології: знання принципів планет, знаків, домів, аспектів; знання правил тих чи інших астрологічних методів. Наприклад, коли астролог не є категоричним у визначенні планетарного принципу, відбувається підміна понять – і виникають суперечливі судження. Це те саме, якби в арифметиці 1 = 2, 2 = 3, 3 = 4, 4 = 5 і так далі. Відповідно, астрологія як змістовна теорія гине у цьому випадку подібно до того, як у такому випадку гине арифметика. Це означає, що підміна понять в астрології призводить до помилок у тлумаченні астрологічних аспектів. Відповідно, астролог не може дати клієнтові адекватних рекомендацій, не може визначити сюжети клієнта і прогнозувати розвиток подій, не може правдиво відповісти на хорарне запитання, не може вибрати клієнту вдалий момент для його починань. Бідолашний клієнт при цьому навіть не здогадується, що астролог йому просто бреше, бо часто астрологи наділені вмінням справляти приємне враження, зачаровувати, магічно впливати на людей, вмінням здогадуватися, що саме людина хоче чути, і говорити їй приємні речі. Така поведінка з боку астролога дискредитує астрологію та шкодить клієнту по всіх напрямках його життя. Тож у питанні астрологічних знань астролог зобов’язаний бути категоричним – рішучим, упевненим, безапеляційним; таким, що не допускає заперечень та інакших тлумачень.

Коли астролог не має бути категоричним? Коли дає поради клієнту. Клієнт має право як завгодно поставитися до порад астролога: проігнорувати, взяти до уваги, виконувати, заперечувати тощо. Астролог може навіть сказати: “Я наполягаю на тому, що це рішення було би для вас найкращим, бо йдеться про вашу безпеку”. Але навіть у цьому випадку астролог не має бути категоричним: людина має свободу волі, має право чинити на власний розсуд, і це право маємо поважати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає