Не підміняти консультацію астролога психотерапією

У підручнику Донни Каннінгхем “Керівництво з астрологічного консультування” є пересторога для астрологів: астролог – не психотерапевт, не підміняйте астрологічну консультацію психотерапією. Інколи трапляється, що клієнт намагається нав’язати астрологу роль психотерапевта. Усвідомлює це клієнт чи не усвідомлює – не важливо. Важливо, щоб це усвідомлював астролог.

До 2008 року я надавала астрологічні консультації не в Інтернеті, а при особистих зустрічах. Зараз інколи теж розмовляю з клієнтами, бо трапляються клієнти, що готові платити за особисту зустріч, бо не можуть читати текстів. Я бачу, як під час консультації клієнт непомітно для себе замість ставити конкретні запитання щодо трактування гороскопу і слухати мої відповіді починає рефлексувати: захопливо у всіх подробицях розповідає мені про власні внутрішні переживання, про те, як він оцінює ту чи іншу подію свого життя, ділиться зі мною своїми спогадами та враженнями. Зазвичай це супроводжується бурхливими емоціями, часто клієнт просто ридає протягом двох годин. Уявіть собі, що людина прийшла до стоматологічного кабінету ставити пломби, всілася у крісло і замість розкрити рота почала пристрасно переповідати лікарю подробиці власного життя, почавши за спогадів раннього дитинства. Звісно, так в житті буває. Але більшість людей все ж розуміє, що стоматолог не психотерапевт. Але щодо астрології, тут більшість навіть не уявляє собі, що воно таке – астрологічна консультація. А в реаліях пострадянського простору більшість не уявляє собі і того, що таке робота психотерапевта. На пострадянському просторі мало хто відчуває потребу вести щоденника, щоб кожного вечора записувати враження пережитого дня. Навпаки, масовим явищем є звичка “грузити” оточення власними негараздами та переживаннями. Люди думають, що це і є дружба – зателефонувати вранці на початку робочого дня: “Знаєш, щось у мене такий настрій сьогодні ніякий…” У Авессалома Подводного є визначення для людини, яку інфантильний партнер призначив вислуховувати власні рефлексії: “Відро для душевних помиїв”. Так от, робота Відра дуже важка. У Нью-Йорку академічний час психотерапевта (45 хвилин) коштує 375 доларів. Якщо ви не можете це собі дозволити, це не значить, що ви маєте право призначати на роль психотерапевта кого вам заманеться. Не маєте.

Я – астролог-консультант. Ви мені заплатили за те, що я описую для вас гороскоп особистості і відповідаю на ваші запитання, що стосуються безпосередньо написаного для вас мною тексту. Читати ваші рефлексії – це виходить за межі моєї компетенції. Інколи, звісно, я читаю – то такий від мене вам бонус. Але зловживати цим не раджу. Якщо у вас є потреба висловитися, виговоритися, я це розумію. Але психотерапія – це не мій профіль: я не маю відповідної освіти, мені це не цікаво, хоча ви можете вважати, що я найкращий психотерапевт із тих, що вам траплялися. Довгі роки у мене не було кого порадити моїм клієнтам, що прагнули психотерапії (я практикую майже 30 років астрологічні консультації). Але у 2013 році я знайшла дуже крутих фахівців: Катерину Епіфанову-Смірнову – казкотерапевтка, та її чоловіка Дмітрія Смірнова – психотерапевт. Гарний результат гарантую.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає