Коли вам не треба працювати над собою

Я почала надавати астрологічні консультації за гроші у 1992-93 році. І весь час з тих пір шукала методику що звільнила би клієнта від тиску цієї установки: “Якщо ти не працюватимеш над собою під час консультації, то жодних змін у твоєму житті не станеться”. По-перше, мені гидко виступати в ролі погрожуючого, контролюючого і караючого Батька: “А ну, працюй над собою, неробо!” Це абсурдна роль для моєї роботи. Уявіть собі, що хвора людина має лягти на операцію, а хірург їй каже: “Я оце робитиму тобі без анестезії, а ти зі свого боку працюй над собою – контролюй скорочення внутрішніх м’язів, щоб не заважали мені працювати, не волай, не смикайся. Коротше, працюй над собою, бо помреш”. Тож я шукала таку методику консультування, де відсутня складова прямого тиску на клієнта з боку консультанта, а зміни в житті відбуваються в автоматичному режимі як наслідок писання і читання. Клієнт пише про себе і читає про себе у відповідь.

Як змусити клієнта написати про самого себе? Поставити перед ним цікаві запитання. Як змусити клієнта прочитати написане про нього? Прокоментувати його ж розповіді про самого себе. А чому б просто не надіслати описання гороскопу? А тому що лише одиниці клієнтів здатні дочитати до кінця. Більшість не може подолати внутрішнього напруження, що виникає при читанні вже першої глави (Місяць у гороскопі) і кидає читання. Але навіть цей мізерний обсяг інформації магічно впливає на життя клієнта – починаються суттєві зміни. А я зацікавлена в тому, щоб зміни були не локальні, а глобальні, щоб у клієнта в цілому гармонізувалося внутрішнє й зовнішнє життя. Тому потрібно винайти спосіб донести до клієнта інформацію таким чином, щоб йому досить легко було здолати внутрішні бар’єри сприйняття при читанні гороскопу. Тому зараз я описую гороскоп покроково – відповідаю на кожну трансляцію клієнта в його розповіді про себе інформацією із гороскопу. Мої коментарі слідують за відповідями клієнта на мої запитання. І немає необхідності тиснути на клієнта: “Працюй над собою!” Відповідати на мої запитання цікаво. Читати мої коментарі – захопливо. Мій текст побудований, з лінгвістичної точки зору, таким чином, що впливає безпосередньо на підсвідомість, в обхід свідомості. Усвідомлення потім приходить до клієнта зсередини – народжується з нього. І зміни відбуваються в житті як наслідок усвідомлення власних внутрішніх процесів. А не внаслідок мого прямого тиску на його особистість. Клієнт відповів на запитання, прочитав коментарі – і все, жодної спеціальної “роботи над собою” не потрібно. Просто несподівано самі по собі починаються нехарактерні для клієнта події. Це слідство змін у системі цінностей, змін якості життєвої позиції. Це легко.

Запитують: “А якщо робити це усно при особистій зустрічі і брати погодинну платню?” Я починала з усних консультацій. Ефективність занадто низька – для клієнта. Природно, для консультанта така робота – нескінченне джерело постійного прибутку. А результату у клієнта практично немає – локальне полегшення до наступного сеансу. А у консультанта завжди є прибуток. Я не проти постійного прибутку, але саме цей спосіб заробляти мене не влаштовує з декількох причин:

1. Мені нудно – гроші не компенсують нудьги.

2. Клієнт не чує того, що я кажу – він зайнятий власними емоціями, вони заважають йому точно сприймати мої слова.

3. Я надто втомлююся: мені заважає емоційний стан клієнта – доводиться докладати зусиль, щоб не перейнятися емоціями і зберегти розум у тверезому стані.

4. Писемне слово значно ефективніше за усне: при читанні ви переживаєте лише знання, а при живому спілкуванні вам доводиться продиратися до знання крізь потужну перепону моєї яскравої особистості, моєї магічної чарівності. Коли ви підете від мене, ви якийсь час будете під впливом моєї чарівності – щось робитимете на енергії моєї особистості. А потім чарівність мине, яскравість особистості потьмяніє. І у вас не залишиться нічого, крім неясного спогаду. Жодного знання. Ви маєте писати про себе (відповіді на мої запитання, записи у щоденнику кожного вечора про власні враження від прожитого дня). Ви маєте читати мої коментарі. І лише у цьому випадку магія моєї чарівності при особистому спілкуванні подіє на вас у конструктивному напрямку. А без цього читання-писання моя особистість у вашому житті – це лише яскраві, але незрозумілі репліки дивакуватого актора на сцені.

5. Я націлена на швидкий результат у клієнта, мене цікавить досягти мети. Мені не цікавий нескінченний процес саморефлексій у клієнта – я не психотерапевт. Не можна плутати астрологічне консультування з сеансами у психотерапевта. Це різні речі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає