Чому “астрологічна спільнота” боїться конструктивної критики

Поширила на своїй сторінці у ФБ відео “Обурлива псевдонаука в українських ВНЗ | Клятий раціоналіст про валеологію”, яке має 2 418 переглядів. “Валеологія – дисципліна, яка викладається у різноманітних навчальних закладах, але водночас містить безліч ознак псевдонауки”. Представниця Львівської регіональної асоціації астрологів “Геліос” Ірина Войтович висловила невдоволення цим моїм вчинком. Для довідки: Львівська регіональна асоціація астрологів “Геліос” була створена у 1993 році з метою офіційної реєстрації об’єднання громадян м. Львова та західного регіону України, які цікавляться або професійно займаються астрологією та суміжними з нею науками.

Ірина Войтович: – Чи не візьметься автор ролика за астрологію? Думаю, що для нього – це теж псевдонаука.

Астрологиня Ольга Іванець: – Ви ролик уважно подивилися чи обмежилися прочитанням назви?

Ірина Войтович: – Подивилася.

Астрологиня Ольга Іванець: – Тоді відповім: клятий раціоналіст візьметься за астрологію лише у тому випадку, коли у державних навчальних закладах з’явиться сповнений посилань на вигадки російських астрологів підручник з астрології.

Ірина Войтович: – Пані Ольго, я давно за Вами слідкую. Ваша робота, як астролога, багато в чому співзвучна з тим, як я розумію астрологію. Мене просто здивував цей репост.

Астрологиня Ольга Іванець: – Я не можу знати, як ви розумієте астрологію і що саме співзвучне з вашим розумінням. Ви кажете: “Багато в чому співзвучне”, – це значить, що співзвучне не все, що я пишу, а лише якась частина. Із того, що вас здивувало, що я поширила відео, де справедливо критикується валеологія взагалі і конкретний підручник з валеології зокрема, я можу зробити висновок: ви вважаєте, що астрологію можна поставити на один щабель із валеологією, і якщо покритикувати астрологію, то виявиться, що астрологія така ж вигадка, якою є валеологія. Зазначу: астрологія – це універсальна символьна система, що описує реальність. Валеологія такою системою не є. Щоб критикувати якісь конкретні твердження з якогось конкретного підручника астрології, необхідно знати астрологію як символьну систему. Це саме те, чим я займаюся останні 30 років: вивчила астрологію, щоб читати астрологічну літературу з позиції здорового глузду, тобто, клятого раціоналіста – і ось читаю.

Ірина Войтович: – Мені подобаються люди, які мають щирий інтерес до чогось в тому житті. Щось не співзвучне, бо ми всі різні, у нас всіх різні школи, різний рівень знань. Щодо згадування астрології паралельно з валеологією, то думаю, що то не на користь астрології. Ті, хто має уявлення про астрологію на рівні тижневих прогнозів просто ще раз скептично посміхнуться. Це моє особисте враження від відео.

Астрологиня Ольга Іванець: – Ірино, я пишу тижневі прогнози. Серед моїх читачів більшість саме тих, хто має уявлення про астрологію саме на рівні тижневих прогнозів. То ви вважаєте, що моє поширення відео з критикою валеології додасть моїм читачам скепсису щодо моїх прогнозів зокрема і щодо астрології в цілому? Дійсно? То, може, ви десь у моїх прогнозах читали якісь твердження з того підручника з валеології, який критикує клятий раціоналіст? Дійсно? Ні, не можете дати посилання на ті мої тексти? Правильно, бо їх немає. То яким чином критика валеології може нашкодити повазі моїх читачів до моїх астрологічних текстів та до астрології, яку я тут презентую своєю діяльністю? Натомість у більшості дописів астрологів пострадянського простору зустрічаються саме ті сентенції з того дурнуватого підручника, про який у цьому відео. Я саме для того його й поширила, щоб дурість псевдоастрологів була видна кожному з моїх читачів.

Ірина Войтович: – Я мала на увазі тижневі прогнози в популярних виданнях. І впевнена, що ваші читачі розберуться де пшоно, де полова. Мова йде про відео, яке подивляться не лише люди, які хоч трохи більше знають про астрологію, а й просто глядачі даного каналу. Не розумію, чому вас так зачепило…Є на дане відео інша від вашої думка. От і добре. Ви думаєте не так. Я це вже зрозуміла.

Астрологиня Ольга Іванець: – У мене популярне видання – я популяризую астрологію. Мета популяризації – просвітництво. Якби я не читала у дописах астрологів сентенцій із російських підручників з валеології, то не було би причин називати таких астрологів невігласами, посилаючись на аргументовану критику. На вашу думку, я не маю поширювати це відео, щоб не дискредитувати таких астрологів. Але ж моя ціль саме в цьому й полягає.

Ірина Войтович: – Можливо, я навіть в чомусь з вами погоджуюсь, але в мережі стільки бруду лиється одними астрологами на інших астрологів, що інколи занадто. Часто під дописами починається відверте хамство. Нетерпимість і відчуття власної значимості руйнують астрологічну спільноту з середини. Найкращим показником професійності є прогноз. Саме його якість є свідченням і рівня астролога, і того, що астрологія працює. Зрозумійте мене правильно. Це відео розраховане на широку аудиторію, де ніхто не буде розбиратися, що то – астрологія. А ті, хто серйозно практикують і так знають, хто на що гараздий. Не думаю, що таке ” просвітництво” додасть Вам авторитету. Та нехай собі цитують той підручник! І для астролога, і для пересічного громадянина цікавим буде лише точний прогноз, все інше – дискредитація астрології і астролога.

Астрологиня Ольга Іванець: – Так, я буду дуже рада, коли ця псевдоастрологічна тусовка, яку ви називаєте “астрологічною спільнотою”, нарешті сама себе зруйнує зсередини своїм невіглаством.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає