Закон про декомунізацію і простий нарід

Вчора через коменти під дописом “Кіровоградської правди” зрозуміла причину істерики, яку простий нарід влаштовує кожного разу, як бачить, що якийсь черговий символ комуністичної ідеології прибрали з очей.

Простий нарід не розуміє суті декомунізації. Закон про декомунізацію – це про процес позбавлення від наслідків комуністичної ідеології. Оскільки у 1917 році, коли більшовики захопили владу в Російській імперії, 90% населення не вміли читати, більшовики взялися нашвидкуруч вчити населення читати. “Мама мила раму”, – перше, що я прочитала, відкривши буквар у 1969 році.

Навіщо більшовикам було потрібно вчити нарід саме грамоті? Не філософії, не історії, не літературі – лише грамоті, вмінню читати й писати. У більшовиків все просто: читати нарід має більшовистські листівки, а писати – доноси. Тому читати навчили, а розуміти прочитане, мислити, аналізувати – ні. Більшовикам не були потрібні розумні люди в їх країні. Понять нарід також не розрізняє. “Декомунізація- процес позбавлення від наслідків комуністичної ідеології”. Попросіть будь-якого представника простого народу пояснити, як він розуміє поняття “ідеологія”.

Для простої людини “декомунізація” означає не що інше, як знищення всього, що було побудовано або народжене в СРСР, коли при владі були комуністи. Слово “ідеологія” просту людину лякає, вона не здатна зрозуміти, що воно означає. Це я вам як учителька мови кажу. 40 пар очей в класі дивляться на тебе у щирому намаганні зрозуміти смисл прислів’я, але розуміння світиться у кращому випадку у 2-3 із 40. Тож, декомунізація в уяві простої людини – це коли зруйнують її хрущовку, а її запроторять в табори по типу тих, до яких комуністи мільйонами запроторювали жителів совецького союзу. А як інакше? Проста людина більше нічого не знає, може уявити собі лише це.

Що з цим робити? Пояснювати? Роз’яснювати? Ну, спробуйте. Нам у 1980-1985 в педінституті казали: “Ти погана вчителька, якщо не можеш пояснити так, щоб тупа дитина зрозуміла”. Не можу. Тому в школі не працюю з 1988 року. Можливо, ви хороші вчителі, у вас вийде.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає