Чому українці обжераються і що з тим робити

В Україні у 2016 році показник смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних неправильним харчуванням, сягнув 38,2% від усіх смертей. Так, Україна очолила рейтинг смертності від серцево-судинних захворювань, викликаних неправильним харчуванням. Про це свідчать дані дослідження вчених Єнського університету імені Фрідріха Шиллера у Німеччині, передає УНН.

Внаслідок Голодоморів у великої кількості українців зруйнована система підтримки життя. Більшість страждають на невротичний розлад: продовжують їсти вже не тому, що голодні, а через те, що процес їжі приносить задоволення, розважає. Відповідно, мають купу хронічних хвороб, викликаних звичкою неправильно харчуватися. І такі люди дуже агресивно поводяться, коли лікар каже, що їхні проблеми зі здоров’ям – через обжерство. Мама каже, що такі її хворі скаржилися на неї головному лікарю, мовляв, яке мамі діло, скільки вони жеруть.

Зрозуміло, що політики-популісти грають на цьому невротичному розладі українців: для скалічених психологічними наслідками Голодоморів українців головна цінність в житті – їжа. Звідси й оце знецінення великих, але нематеріальних досягнень України за останні 4 роки: “безвіз нікому не потрібен – у людей грошей на їжу не вистачає”, “декомунізація – нема що робити, краще б нагодували голодних”, “Томос на хліб не намажеш”. Ці люди не сприймають державу як цінність. Їм байдуже, де жити, аби було що їсти. Букети із ковбаси та овочів – український тренд 2017 року. “Клоччя й вовна, аби кишка повна” — з давнини українці таке ставлення до життя зневажали. До Голодоморів були інші цінності: краса, любов, дружба, побратимство, воля, гідність. Це видно з української поезії, пісень, що стали народними, приказок і прислів’їв, звички прикрашати побутові речі малюнками і вишивками, висаджувати на подвір’ї квіти, тримати оселі у чистоті та порядку.

Це все треба пояснювати людям. Як? Показувати їм мотивацію їхнього обжерства. Навчити ставити питання: “Це зараз я їм чи це вже моя свиня егоїзму жере?” Так це лікується на індивідуальному рівні. Але має бути ще державна програма. Уляна Супрун і МОН це вже роблять. Але має долучитися і освіта, і культура, мистецтво. Тоді будуть зміни в системі цінностей українців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає