Трясця би взяла цей домострой

Кілька цифр з найновішого дослідження про культуру маскулінності в Україні “Сучасне розуміння маскулінності: ставлення чоловіків до ґендерних стереотипів та насильства щодо жінок”: 70% опитаних чоловіків (загальноукраїнське дослідження, вибірка 1500) вважають, що найважливіша риса жінка – бути гарною господинею вдома, 66% – найважливішим є “прагнути догодити чоловікові” (тобто очікують, що “партнерка одразу погодиться на секс, якщо чоловік висловлює бажання”), 36% – жінка несе основну відповідальність за запобігання вагітності, 37% – найбільшою чеснотою є заробляти менше чоловіка. “Гарна жінка ніколи не ставить під сумнів думку та рішення чоловіка, навіть якщо вона не згодна” – з цим твердженням згодні 38% чоловіків.

За моїми спостереженнями, навіть чоловіки, що вважають себе сучасними, просунутими, розвиненими, поводяться з жінками, керуючись ідеєю власної зверхності: якою би жінка не була досконалою (на думку цього ж чоловіка) за своїми якостями, вона має підлаштовуватися під особливості чоловіка. А якщо відмовляється підлаштовувати, одразу ж втрачає в його очах свою досконалість – і можна почути купу хамських слів на свою адресу. Тому я завжди вимагаю вибачення: маю ж визначитися чітко, хто я для нього насправді.

На жаль, у багатьох конфліктних ситуаціях чоловіки не вважають, що жінка має право хоч якимось чином демонструвати своє невдоволення поведінкою чоловіка. Поширені претензії з боку чоловіка, коли йому здається, що жінка безпідставно невдоволена його поведінкою: “Тебе дура понюхала”, “У тебе ПМС”, “Тобі хтось зіпсував настрій”. Логічний і критично мислячий у інших ситуаціях чоловік у ситуації, коли жінка ним невдоволена, ніби втрачає здатність тверезо мислити. “Ти обізвала мене тупим”. “Та ні, я не ображала тебе – я констатувала факт. Давай міркувати раціонально: я мию підлогу, вже дісталася під самісінькі твої стопи, а ти продовжуєш сидіти, вирячившися у монітор, ніби я не те щоби підлогу у тебе під носом мию, а взагалі вдома відсутня. Просто ти маєш вибачитися”. І ось тут виявляється, що вибачитися чоловікові неможливо, бо у підсвідомості у нього сидять ці штампи суспільної свідомості: “найважливіша риса жінка – бути гарною господинею вдома, найважливішим є прагнути догодити чоловікові; гарна жінка ніколи не ставить під сумнів думку та рішення чоловіка, навіть якщо вона не згодна; жінка повинна знати власне місце, а чоловік – виконувати обов’язки годувальника; винні жінки, оскільки вони весь час демонструють завищені вимоги до чоловіків”.

Olha Zasteba: – На теренах постсрср оця вся патріархальність скоріше вже є псевдопатріархальністю.

– Та звісно, що псевдопатріархільність, бо за фактом чоловіки, що вирізняються демонстративною патріархальною поведінкою, цілком залежні як в емоційному, так і в ментальному і каузальному сенсі від жінок, із якими пов’язані.

Коли у гороскопі особистості жінки трапляється квадратура Венера/Уран, то в її особі маємо справу із людиною, що більш за все у стосунках цінує свободу особистості. Союз без рівності, без взаємної поваги не має для неї жодної цінності. Вона з презирством ставиться до штампів суспільної свідомості щодо стосунків і ніколи не терпітиме будь-яких зазіхань на свободу особистості. Чоловік, що стоїть на патріархальних світоглядних позиціях, мав би триматися якомога далі від такої жінки – бути поруч із нею небезпечно як для його соціальних контактів, так і для його гаманця. Але чоловіків, у яких в гороскопі особистості Уран має мажорні аспекти з особистими планетами, захоплюють саме такі жінки. І через партнерство з ними такі чоловіки мають можливість конструктивно скористатися власною геніальністю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає