«Ніхто не знає, як насправді працює астрологія!»

Автор Robert Currey – astrocartographer, astrologer, consultant, writer, software programmer, presenter – founded Equinox 1981, Astrology Shop, Covent Gdn 1989 & centurion racewalker http://www.astrologer.com/tests/basisofastrology.htm

Одне з головних заперечень астрології ґрунтується на тому, що не існує жодного відомого науковці механізму, який би пояснив, як в астрології все це працює. Це найдошкульніший закид проти астрології, але він не зовсім правдивий, оскільки таки існує наукове пояснення. Усе заперечення астрології зводиться до питання достовірності, яку неможливо виміряти об’єктивно і яка, відповідно, ґрунтується на особистих переконаннях.

Чи є відсутність принципу дії виправданням для спростування явища?

Кілька прикладів ілюструють, що відсутність відомого механізму ніколи не є причиною того, щоби відкинути очевидне.

Компасом успішно користувалися протягом двох тисячоліть. Тим не менше, ніхто не розумів магнітного поля Землі до 20 століття. Уявіть, наскільки смішно було би, якби хтось наполягав на тому, що використання компаса Колумбом є введенням в оману, оскільки механізм робота компасу невідомий.

Земмельвейс (1818-1865) запровадив гігієнічні практики – миття рук в акушерській роботі. Його звинувачували інші вчені у шарлатанстві, оскільки він не міг пояснити механізм того, як працює миття рук на зниження рівня смертності при пологах. Тим не менш, миття рук стало звичайною практикою через роки після смерті Земмельвейсу, коли Луї Пастер підтвердив теорію зародків.

У 1899 році вчені Bayer представили аспірин як ефективний засіб від різних захворювань, не знаючи механізму дії аспирину. Тільки в 1971 році британський фармаколог Джон Роберт Вайн показав, що аспірин гальмує виробництво тромбоксанів і простагландинів, жирних кислот, які можуть викликати запалення та біль.

У 1800 році Вольта вигадав акумулятор, хоча він і не знав, що напруга (електричний потенціал) обумовлена хімічною реакцією, як це виявив Майкл Фарадей в 1834 році.
Чи мав би Ньютон відкинути гравітацію, оскільки у нього не було механізму, як вона працює?

Зв’язок між палінням та раком встановлювалися статистично до того, як був виявлений механізм канцерогенезу.

“Пентозан (Ельмірон) – єдиний пероральне препарат, схвалений Адміністрацією з харчових продуктів і медикаментів спеціально для інтерстиціального циститу. Як він працює, невідомо, але його застосування може відновити внутрішню поверхню сечового міхура, яка захищає стінку сечового міхура від речовин у сечі, що можуть її подразнювати”. – Клініка Майо.

«Те, що зараз ми не можемо відшукати ніяких механізмів в астрології, – доречний закид, проте не переконливий. Не було відомо жодного принципу дії для, наприклад, континентального дрейфу, коли його запропонував Веґенер. Однак, як бачимо, Веґенер мав рацію, а ті, хто заперечували посилаючись на відсутність механізму дії, виявилися неправими» (Карл Саґан, астроном, автор, космолог, диктор і астрологічний скептик).

Отже, користатися відсутністю відомого принципу дії з метою забракувати доказове явище – це зловживання наукою і створення перешкод у дослідженнях на відміну від її конструктивного застосування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає