То що ж робити з пропагандою від псевдоастрологів?

Я народилася у 1962 році в Дніпрі (Дніпропетровськ), коли мої тато і матуся навчалися на 3 курсі медичного інституту. Три роки прожила з батьками у малесенькій кімнаті в комуналці на цокольному поверсі серед меблів, що змайстрував власноруч тато, і книжок. Доглядала мене прабабуся. Мені нічого не заборонялося. Тож, змалечку сформувалися цінності: досліджуй, все, що цікаво, спостерігай, запитуй, говори з людьми, читай книжки, все записуй, навчайся. Батьки закінчили інститут із червоними дипломами і повернулися до Кропивницького (Кіровоград), до родини моєї матусі. Мої дитинство і юність були заможними: багато можливостей для навчання і цивілізованого дозвілля. Моїми друзями в школі були діти з родин із пристойними для радянського побуту бібліотеками. Про астрологію знала лише з польських журналів і з художньої літератури. Одразу після школи, у 1980 році, вступила до педагогічного інституту на факультет російської філології, фах – учителька російської мови та літератури. Закінчила навчання у 1985. Працювала вчителькою в середній школі до жовтня 1988, після чого пішла у відпустку по догляду за дитиною і більше на державну службу не поверталася. Під час Перебудови в УРСР виникла мода на астрологію: у продажу з’явилися заборонені до цього книжки, по телебаченню почали показувати дивакуватих людей, що знали щось із області міфології, чого не знала я. Я відчула гостру заздрість: я хочу це знати! У мене не вкладалося в голові, що астрологія може давати ключ до пізнання реальності. Але якщо вона неспроможна давати цей ключ, як так сталося, що вона досі є цінністю для багатьох людей? Що вона таке: забобони, забавка неосвічених? Я купувала всі книжки з астрології, які могла знайти, і опрацьовувала. Навіщо? Я усвідомлюю, що заради того, щоб довести собі, що астрологія не працює.

В ході моїх досліджень історії астрології з’ясувалося, що до XVIII сторіччя у Європі астрологія була найголовнішою наукою в університетах. Виходило, що кожна освічена людина того часу знала астрологію. І попри те, що діячі Просвітництва назвали астрологію забобонами, виявляється, що астрологічна традиція у західній культурі ніколи не переривалася. Наприклад, у 1928 році була заснована Американська федерація астрологів, котра налічувала 1 500 осіб. В Америці на той час було 5 тисяч астрологів і 10 мільйонів клієнтів. У 1948 році у Лондоні відкрився Факультет астрологічних досліджень, курс навчання триває три роки, слухачі складають екзамен і отримують диплом. У 1988 році Дональд Рейган виявив у документах, що його брат Рональд Рейган брав астрологічні поради через дружину Ненсі – протягом восьми років президент Рейган послуговувався астрологією як джерелом порад рівного, а часом і більшого значення, ніж поради з інших політичних джерел. Виявляється, що створена західною людиною інтелектуальна спадщина, всі галузі мистецтва та архітектури пронизані астрологічним символізмом. За всіма правдивими витворами художньої літератури стоять архетипові сюжети, обумовлені патернами астрологічних циклів. Дослідження пам’яток давнини довели, що первинні міста будувалися навколо дивовижних культових споруд- обсерваторій. Для спостереження за зірками людина з давніх давен створювала досконалі механічні прилади. Виходить, що астрологія – найвидатніший, грандіозний проект людства. І запитання Оскара Вайльда: “Ми дивимося на зірки, тому що ми – люди? Чи ми люди, тому що дивимося на зірки?”

Із 1988 я досліджую астрологію як символьну систему, що описує реальність, і використовую її методи, що пройшли перевірку практикою, для вирішення особистих задач і для розв’язання особистих проблем. У 1996 року моя подруга переконала мене, що маю надавати астрологічні консультації, бо це важливо для людей, а у мене добре виходить. Я погодилася за умови, що одразу ж припиню цю діяльність, щойно мій прогноз не здійсниться. У 1998 – 199 9 я узагальнила свої знання, пройшовши курс навчання у Вищій Школі Класичної Астрології при Центрі Астрологічних Досліджень (Москва). У 2002-2005 опанувала курс «Комунікатика» («Мистецтво спілкування») та курс «Вищі Архетипи» в Авторській Школі Авесалома Подводного «Людина серед людей» (Москва) та у 2005-2006 пройшла цикл семінарів Авесалома Подводного «Вищі архетипи та групова робота» (Київ). Ці два курси стали важливим доповненням до спецкурсу “Лінгвістичний аналіз тексту” доктора лінгвістичних наук професора М. О. Рудякова, що я вивчала у Кіровоградському педагогічному інституті у курсі “Мовознавство” у період 1980-1985 років.

Після того, як під час семінарів Авессалом Подводний у 2006 році зауважив: “Скільки можна навчатися? Іди вже й працюй!” – ми з чоловіком вирішили створити свій сайт і вивантажити до нього всі мої реферати, статті, дослідження. Бо, дійсно, треба ж було все це кудись подіти. У травні 2008 запрацював наш сайт. Я пішла до соцмереж знайомитися з колегами. Тоді з’ясувалося, що під виглядом астрології пропагандисти “русского мира” намагаються формувати громадську думку на теренах колишнього СРСР: під виглядом астрологічних прогнозів нав’язується суспільству ідея відродження СРСР, ідея домінування РФ в світі. І я побачила, що багато людей вірять в ці псевдоастрологічні пророцтва через те, що просто не можуть підтвердити чи спростувати твердження, бо не знають астрології. Так вийшло, що мій спосіб життя дозволив мені на високому рівні компетентності опанувати астрологію як символьну систему. За ці роки емпіричним шляхом пересвідчилася: астрологія як універсальна система, що описує реальність, працює. За допомогою астрології дійсно можна пізнавати себе і світ. Але астрологія з часів царів Месопотамії використовувалася на сам перед у політичному житті: не для того, щоб пасивно спостерігати, а для того, щоб активно діяти у бажаному напрямку. Астрологія підтверджує наявність у людини свободи волі. Про це каже і обґрунтовує у своєму прогностичному трактаті у 1602 році математик Йоган Кеплер. Астрологія була наукою аристократів, про що свідчить діалог Платона “Тімей”. Ми ж пам’ятаємо, що в Афінах голосувало лише 15% населення: не голосували раби, іноземці, жінки, діти, голосували лише аристократи. І це була демократія. У нас же право голосу мають всі, але не всі з нас є аристократами, що знаються на філософії. І у нас астрологічну термінологію використовують ідеологи, щоб схилити населення віддавати голоси на виборах за того чи іншого кандидата. Так само, як це робили нацисти в Німеччині. І цей фактор пропаганди не можна ігнорувати. Якщо ви зневажаєте астрологію як “лженауку”, то ви не можете просто відмахнутися від того факту, що ворог української державності використовує цікавість населення до астрології з метою маніпулювати свідомістю населення. То що ж із цим робити? Заборонити астрологію? Насміхатися над астрогеологією, не володіючи знаннями астрології? Організувати контрпропагандистську астрологічну кампанію, як це робила Британія під час Другої світової війни? Повернути астрологію як необхідну дисципліну до університетів? Що є безсумнівним, так це вбудована в людину на рівні спинного мозку потреба звірятися з зірками, а також неможливість розуміти найбільш тонкі моменти політичної історії без знання історії астрології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає