Знак Близнята

Меркурій як управитель знаку мутабельного хреста Близнята символізує принцип Раціонального Мислення.

Сократ казав: “Заговори, щоб я тебе побачив!” З перших днів від народження ми контактуємо зі світом: світ-протагоніст звертається до нас всіма своїми проявами (реальність) і ми-партнери відкликаємося на його призов, відповідаємо, реагуємо, не мовчимо.

Від народження нам потрібні інші, бо ми не здатні вижити без інших. Нам потрібен той, хто звертатиметься до нас, запитуватиме нас, розповідатиме нам історії. Така природа людська: ми вид, що розповідає історії. Навіть якщо ми розмовляємо самі з собою на одинці, нас все одно двоє: я-протагоніст і я-партнер. І щоб мені себе побачити в обох цих іпостасях, я маю звертатися до себе і відповідати собі. В цьому діалозі я весь час ставлю уточнювальні запитання, щоб якомога точніше зрозуміти, про що говорить мій опонент, про що говорить мені світ. Він назбирав протягом дня інформації й передає її мені. Тут купа всього: сигнали повітряної тривоги й відбій, плітки від знайомих і сусідів, новини зі ЗМІ, короткі розмови з продавцями на ринку і в магазині, базікання таксиста, повідомлення з рекламних щитів вздовж дороги, одяг людей на вулиці, кількість автівок в центрі, прогноз погоди, мова дітей у дворі, жарти приятелів у спортклубі, вітер з піском із Сахари, нові назви тістечок у кав’ярні, жінки й чоловіки у військових строях назустріч і вдалині; зосереджений погляд молодого батька всередину себе, коли однією рукою він котить дитячого возика, а другою тримає долоньку дворічного сина – лише якщо довго й уважно дивитися їм у слід, здогадаєшся про батькові протези обох ніг від стегна; об’ява на дверях під’їзду “зніму квартиру”, поза і вираз обличчя гаранта Конституції на телеекрані, обкладинка нової книжки, що сьогодні доставила Пошта. Так реальність промовляє до тебе протягом дня. А ввечері перед сном ти береш в руки паперовий щоденник і кулькову ручку, щоб вдпоісти на запитання: “Як минув твій день?”

В совецькому союзі вся система освіти була скерована на те, щоб знищити в дитині цю допитливість людського виду, знищити потребу ставити уточнювальні запитання й критично осмислювати відповіді. Совецька людина мала вміти читати комуністичні лозунги й брати на віру кожне слово диктора з програми “Время” – на цьому її розумова діяльність мала припинитися. Початкова школа виховувала людей, не здатних до діалогу в принципі. Діалог – це обмін трансляціями на горизонтальному рівні, обмін твердженнями та запитаннями рівного серед рівних. Мета діалогу – стимулювати процес мислення, покращити розумову діяльність. У серіалі “Пуаро Агати Крісті” з Девідом Суше дуже добре видно, як із діалогів партнерів з головним героєм у героя народжуються правильні висновки, знаходиться єдине правильне узагальнення, яке Пуаро ніяк не вдавалося знайти наодинці.

Так от, совецька людина до діалогу не здатна. Діалогу для неї не існує: є перекид словами, як м’ячиком у пінг-понгу; перепалка, як на дуелі. Совецька людина сприймає розмову як змагання, в якому вона може або перемогти – або зазнати поразки. Ні про яку стимуляцію розуму задля наближення до істини тут не йдеться. Совецька людина хоче вас посрамити словами, а якщо це не вдається, то стусанами.

Коли ви намагаєтеся розмовляти з совецькою людиною, майте на увазі, що вона не здатна ставити уточнювальні запитання і критично міркувати над вашими відповідями. Вона просто чекає, коли ви закінчите говорити, або просто перебиває вас, щоб висловитися самій. Ваші уточнювальні запитання й критичні зауваження вона сприймає як напад на неї з метою образити й принизити. Тому одразу ж починає говорити про ваші особисті якості, ігноруючи тему обговорення. Якщо ви не звертаєте увагу на її напади на вас, вона починає кричати, розмахувати руками, корчити образливі пики. Стережіться! Вона готова перейти до стусанів.

Але коли вам пофортунило зі співрозмовником і ви ведете діалог, знайте: в цю мить над вами стоїть Архетип знаку мутабельного хреста Близнята. Благословенна мить вашої розумової активності – ви реалізуєте спеціалізацію свого виду – принцип раціонального мислення. Ви розповідаєте Історію.

Що ще треба знати про знак Близнята? Юпітер у Близнятах у вигнанні: треба зробити над собою зусилля, щоб від збору та обробки фактів і осмислення аргументів, нарешті, перейти до узагальнення. В діалозі тут у пригоді стане таке заохочення опонента: “До чого ти хилиш?”, “Що ти хочеш цим сказати?”, “Який з цього висновок ти робиш?”

Ключові слова принципу Меркурія: здатність до навчання, допитливість, комбінаторні здібності, здоровий глузд, логіка, самостійна думка, поняттєве мислення, інтелект, мова, здатність структурувати, здатність наводити лад, інформація, новина, повідомлення, плітки, ЗМІ, засоби зв’язку, спілкування, обмін думками, паперова робота, засоби пересування, транспорт, дороги, оргтехніка, канцелярські принади, молодь, студентство, службовці, помічники, торгівля, посередництво.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає