Що робити, коли бракує грошей?

Про сумне напишу. А чи є у вас родичі, колишні друзі, знайомі, про яких ви з жалем кажете: “Опустився”? Ну, от колись була людина яскрава, творча, блискуча, цікава. Гарно виглядала, модно вдягалася. Читала сучасні книжки. Дивилася серйозні фільми. А потім кудись щезла з очей. На місяці, роки, десятиріччя. І раптом ти помічаєш її – впізнаєш в продавці квасу на вулиці. Або у жебрацького виду персоні, що зачаровано вдивляється у шматок буженини на вітрині ковбасного відділку в супермаркеті. О, боже! Що ж із тобою сталося?

Закон природи жорстокий: коли тобі бракує засобів, щоб задовольнити власні потреби, постаєш перед вибором: або скоротити потреби – або віднайти нові засоби. Скоротити потреби – це дуже легко: просто достатньо викреслити щось із списку того, до чого звик. Простіше харчуватися. Не купувати книжок. Не витрачати кошти на навчання. Не відвідувати виставок і концертів – економія на квитках і на святковому одязі. Не подорожувати за кордон, до моря, за місто, містом. Не відвідувати кав’ярні та ресторани. Не зустрічатися із друзями – бо як зустрінешся, то обов’язково щось десь з’їси. Не дарувати подарунків. Не купувати журналів і газет. Відключити Інтернет і платні телевізійні канали. Не ходити до кінотеатру. Продати велику квартиру й купити малу – на виручені кошти можна якийсь час їсти. Продати прикраси – з себе й із житла, то ж просто зайвий мотлох, ніякої з нього користі. Не відвідувати перукарні та салонів краси – підстригтися можна і вдома, кому потрібний той манікюр? Головне, щоб під нігтями бруду не було. Парфуми? Найкращий запах тіла – запах мила.

– Підеш зі мною на концерт?

– Ні, мені немає що вдягти.

– Давай купимо тобі новий одяг?

– Навіщо? Я все одно нікуди не ходжу.

Коли бракує грошей на власні потреби, доводиться розширювати власні можливості – це дуже важко. Витратити останні кошти на великий курс навчальної програми. Купити абонемент до спортклубу. Винести з хати на смітник все, що своїм виглядом псує настрій. Відремонтувати те, що колись зіпсувалося і тепер не працює. Винайти креативний спосіб оновити свій гардероб. Розірвати давні стосунки з людьми, що погано впливають на самооцінку. Дотримуватися здорового способу життя. Правильно харчуватися. Відпочивати не лежанням на дивані, тапаючи пультом телевізора, а зміною одного виду діяльності на інший. Дозволити собі прийняти допомогу з боку інших. Дозволити собі прийняти подарунок. Подивитися під новим кутом на свою повсякденну працю. Познайомитися з цікавими людьми, що надихають жити і творити. Купити нові книжки. Наважитися заробляти в іншій галузі. Навчитися конструктивно вправлятися з грошима. Самотужки відправитися у подорож і не жаліти гроші на приємні дрібнички. Робити щирі щедрі подарунки.

Один із найважливіших головних 10 планетарних циклів – цикл Юпітер/Сатурн. Його тривалість майже 20 років. Він формує хід історії. Він обумовлює розвиток людини, бо є синтезом між нашим світоглядом і нашою реакцією на обмеження і труднощі. Кожні 20 років зароджується нова ідея щодо еволюційного розвитку особистості: старі світоглядні позиції більше не можуть забезпечити надійності життя, до якого ми звикли. “Щоб залишатися на місці, потрібно постійно швидко бігти”. Немає в житті нічого сталого: все постійно розвивається. І якщо ти не помітив, як зупинився у своєму розвитку, досягши повноти, настане мить, коли ти жахнешся: “Мені катастрофічно не вистачає коштів жити так, як я звик!” І тут доведеться робити вибір: або скорочувати власні потреби – або розширювати власні можливості. Життя жорстоке: скоротивши потреби, обов’язково, врешті-решт, опинишся так далеко від цивілізації, що не залишиться нічого, крім вмерти через знекровлення. Життя жорстоке: над новими можливостями постійно потрібно працювати, щоб золото не перетворилося на черепки. Сатурн пожирає власних дітей. А Юпітер любить лише героїв. Щоб не загинути у злиднях, постійно розширюй власні можливості: навчайся, подорожуй, дружи з тими, хто надихає; роби і приймай подарунки, веди здоровий спосіб життя, тримай мозок і тіло в тонусі; використовуй подарунки і везіння, щоб піднятися на більш високий щабель власних можливостей. Залишайся оптимістом у скрутних обставинах. Будь вдячним за подарунки долі і дари людей. І ніколи, ніколи не скорочуй власних базових потреб заради того, щоб нічого не змінювати у власних звичках. Навпаки, використовуй знання і везіння на те, щоб долати власні внутрішні бар’єри і комплекси. Не бійся!

Нинішній цикл почався у травні 2000. Він пов’язаний з ідеєю поваги до особистої власності. На рівні держав – питання використання талантів та здібностей населення, використання природних ресурсів, формування системи цінностей у населення та якісної життєвої позиції. На індивідуальному рівні – вміння самостійно забезпечувати себе всім необхідним для життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає