Ціль і смисл життя

Антропологи кажуть, що ми, гомо сапієнси, як вид маємо спеціалізацію інтелект, а видову ціль – мистецтво. Тобто, виживаємо ми коштом розумових здібностей і знань. Навіщо ми як вид живемо? Щоб виразити свої враження у мистецтві. Фізіологічно сучасній людині 200 000 років. А поводимося ми як сучасні люди 100 000 років.

Культурологи кажуть, що ми як вид маємо міфологічне мислення. Тобто, щоб все у нас було добре, нам треба мати прихильність тої сили, що стоїть за всіма явищами матеріального світу. А для цього треба мати з цією силою зв’язок. Зв’язок встановлюється через ритуал. Наприклад, треба спуститися у страшну холодну глибоку печеру, намастити долоньку охрою і прикласти до стіни печери, щоб залишився відбиток. Просто кажучи, за допомогою мистецтва ми звітуємо перед Творцем про те, що відбувається у створеному Ним світі. Чому ми впевнені, що Творцю потрібен наш звіт? Ну, тому що коли ми творимо мистецтво, питання про смисл життя відпадає само собою: ми звітуємо Творцю мистецтвом, від Творця отримуємо Одкровення, надихаємося, робимо щось конкретне практичне, наприклад, будуємо храмовий комплекс, одомашнюємо вівцю і сіємо злаки – і за допомогою мистецтва розповідаємо Творцю, як то все у нас було і що ми про це мислимо і відчуваємо. Так ми живемо і передаємо свої знання і досвід нашим нащадкам. І навіть якщо сталася халепа і моє тіло так сильно постраждало, що я вже не можу самостійно ходити, не кажучи вже про полювати, моє плем’я турбуватиметься про мене, бо нам притаманна турбота як людяність.

Астрологи кажуть, що кожен з нас до того ж має власну, особисту життєву ціль, тобто, має до того ж власний смисл життя. Подивіться, де у вас Сатурн. У 10 домі? Тоді найважливішим для вас буде гідність, честь, самоповага у стосунках з батьками та у тому, що ви називаєте кар’єрою. Найбільше ви будете боятися втратити відчуття самоповаги на шляху до високої посади в суспільстві. Якщо ви прокидаєтеся вночі через панічну атаку, якщо вдень вас нічого не тішить, якщо ви постійно всім невдоволені, вам нестерпно страшно і нудно, значить, якоїсь миті ви не помітили, як заради високого становища в суспільстві, заради визнання й винагороди ви зовсім трішки дозволили собі принизитися, поступитися власною гідністю. Сатурн планета повільна – цикл обертання 29-30 років. Тож, виправляти помилку доведеться довго. Але якщо не повертати собі гідність і не відстоювати її кожної миті, життя буде нестерпно сіре й важке, але його смислом все одно залишатиметься гідність.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає