Коли хочеться власний бізнес

Досить часто людина вважає, що може зробити вдалу кар’єру й побудувати власний успішний бізнес на бажанні бути цікавою своїм дітям і бути прикладом для них. Насправді це не що інше як фальшива цінність і хибна мета.

Що це за цінність – “бути цікавою моїм дітям”? Вчені-дослідники роботи мозку досі не знають відповіді на запитання, яким чином у людини виникає цікавість. Можна все життя витратити на спроби викликати у інших цікавість до себе і так і не досягти жодного результату. Я хочу бути цікавою для власних дітей, постійно щось роблю, щоб бути цікавою, – а їм не цікаво, вони мене уникають, вони на мене роздратовані, а у мене нічого в житті, крім них, немає. Значить, маю зробити кар’єру і бізнес – ото тоді точно буду їм цікавою. Фальшива цінність – це така, на яку людина витрачає купу грошей, час, сили, а в кінці, коли мала би радіти й пишатися досягненням, не відчуває нічого, крім втоми й розчарування.

Що це за цінність – “бути прикладом для своїх дітей”? У кожної людини є свобода вибору, свобода волі. Зокрема людина вільна обирати собі за приклад кого завгодно. І цей вибір дуже часто аж ніяк не на користь батьків. Наприклад, я вважаю себе високо моральною людиною, з якої цілком можна брати приклад. І раптом усвідомлюю, що мій син/дочка дорослішає і бере за приклад аж ніяк не мене, а якусь іншу людину. І якщо моя життєва мета – бути прикладом для своєї дитини, то що тепер буде зі мною? Моя мета не досягнута. Крах. Те, на що я поклала все життя, не принесло результату. Моя життєва програма потерпіла поразку. Як я житиму з цим? Так отож. Тому ця життєва позиція не має права бути. Її слід замінити на іншу. На яку саме? То вже тема для іншої розмови.

На життєвій меті “хочу бути цікавою своїм дітям” і “хочу бути прикладом для своїх дітей” неможливо зробити кар’єру та створити успішний бізнес. Фальшиві цінності завжди призводять до поразки. Дрібна мета не може дати достатньої кількості енергії для здійснення важливої довгострокової серйозної програми, якою завжди є кар’єра і бізнес. Щоб втілити такі важкі довгострокові програми як прибутковий успішний бізнес, треба відчувати емоції вищого порядку. Наприклад, емоції, що супроводжують відчуття любові до власної держави. Тоді людина керується високою метою: «Чи хочу я емігрувати у розвинену країну заради спокою й добробуту? Ні, не хочу. Я хочу жити на батьківщині і працювати тут, щоб створити в моїй державі такі умови, коли повсякденне життя будуватиметься на принципі поваги до особистості та особистої власності». Ця мета грандіозна і саме тому вона є невичерпним джерелом енергії. Такою ідеєю, наприклад, є ідея “Нести красу й гармонію в світ за великим рахунком”. Або “Урбаністична культура має бути в гармонії з природою”. Людину, яку веде по життю мета, обумовлена грандіозною ідеєю, неможливо зупинити ні перешкодами, ні залякуванням, ні важкими випробуваннями. Вона пре, як бульдозер, і нічого не боїться. Мета ж, за якою стоїть дріб’язкова ідея типу “купити п’ятиповерхову квартиру”, “вразити Віталіка”, “бути прикладом для сина”, “бути цікавим для сусідів” може дати лише дріб’язкові локальні досягнення, але не стабільний успішний бізнес, що неухильно розвиватиметься роками й десятиліттями. І якщо ви особисто не відчуваєте емоцій натхнення високою метою, то вам не варто замислюватися над тим, щоб самотужки створити власний успішний бізнес. Лише дарма витратите час, сили і гроші. В такому випадку варто шукати роботу за наймом, варто примкнути на другорядну, підпорядковану роль до того, у кого є бізнес, в основі якого лежить висока мета.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає