Знак Стрілець

Юпітер як управитель знаку мутабельного хреста Стрілець

Юпітер в астрології символізує принцип Розширення Можливостей та Експансії. Але є ще одне слово для розуміння принципу Юпітера – це слово “щастя”. Ну, ви знаєте, як воно буває: є такі хитрі картинки, на котрих зображене багато-багато всього, а тобі кажуть, мовляв, тут є ще й деякі приховані зображення того й того. І ти починаєш ці приховані зображення шукати. Шукаєш-шукаєш – і ніяк не знайдеш. І ти вже втрачаєш терпець, і вже воно те все тебе дратує, але ж ніт, не здаватись! І раптом – так ось же ж воно! І в цей момент ти відчуваєш таку щиру радість, таке вдоволення собою і життям, що все навколо на мить починає сяяти яскравим світлом і тебе аж розпирає від гордості за себе, і хочеться всіх обійняти та обдарувати щедрими подарунками. Фізіологи кажуть, що те у тебе через викид у кров гормонів дофаміну, серотоніну та ендорфіну, бо ці гормони завжди викидаються у кров, коли ти боровся за щось наполегливо і переміг. Не важливо, якого розміру ця перемога – викид гормонів завжди той самий, якщо ти впевнений, що боровся сумлінно й чесно.

Аристотель навчав про чесноти, коли розповідав про щастя, бо ці речі пов’язані. Аристотель казав, а учні нотували, що наша душа має три складові: фізіологічна, що контактує зі світом заради вдовольнити потреби поїсти-поспати; емоційна, що пізнає світ через відчуття; розумна. Перші дві душі в нас не людські: рослинна і тваринна. А от розумна – це саме людська душа в нас. Всі три душі в нас прагнуть блага. Благом рослинної душі є вдоволення потреби у їжі та безпеці. Благо тваринної душі – приємні враження, відчуття вдоволення, радість як реакція здорової людини на світ. І всі люди як істоти розумні прагнуть щастя, а щастя – це таке специфічне благо, яке пов’язане саме з розумовою діяльністю людини: ми розуміємо, що таке доброчесний вчинок, і чинимо доброчесно; ми споглядаємо навколо і рефлексуємо; ми заглиблюємося у міркування й навчання у пошуках істини – і всі ці три практики роблять нас щасливими незалежно від зовнішніх обставин нашого життя. Коли завгодно та за будь-яких умов ми вільні практикувати чесноти, осмислювати життя і навчатися.

Аристотель дуже чітко визначив, що таке чеснота, тобто, досконалість: якщо є, з одного боку, надмірність, а з іншого, нестача, то середина між цих двох крайнощів і є чеснотою, тобто, досконалістю. Знайти цю середину дуже важко, вона дається дорого і цінується високо, як золото. Чеснота – це коли не занадто багато і водночас не занадто мало, і при цьому вчасно, а, крім того, доречно, і обов’язково у правильній формі й до того ж на адресу не будь-кого, а саме належної людини. Якщо тобі вдається поєднувати в одне ціле всі ці компоненти, то ти володієш чеснотою і ти є майстром у мистецтві життя. Бути майстром дуже складно, проте бути “простою людиною”, людиною без чеснот, що поводиться негідно, напрочуд легко. А ми вже знаємо від фізіологів, що гормони щастя викидаються в кров лише за умови перемоги у нелегкій боротьбі. Тому правий був Аристотель, коли казав, що щастя мають лише ті люди, що плекають чесноти, а “прості люди” завжди нещасні. Щастя мають філософи, сповнені чеснот, коли споглядають, осмислюють, важко шукають істину і наближаються до неї. Аристотель радить: прагнеш щастя – обирай складні шляхи та не збочуй на стежинки легкого задоволення.

А що ж тоді з принципом Розширення Можливостей? Що це означає? Це означає, що ми народжуємося з якимось обмеженим багажем чеснот, а протягом життя здатні розширити свій перелік чеснот. Аристотель викладав це так: «Ми стаємо справедливими, коли вчиняємо справедливо, стриманими – коли поводимо себе стримано, сміливими – коли діємо сміливо». Тобто, просто поводься так, ніби ця чеснота в тебе вже є, – практикуй, роби постійно. Юпітер планета не швидка, цикл 12 років, тож, не розраховуй на швидкі результати. Практикуй чесноти все життя.

А як практикувати споглядання? Це другий ключ до щастя. Чинити добре, тобто, практикувати чесноти, мало, треба ще й думати, міркувати з позиції чеснот. Розмірковуй про події свого життя та про інших людей, про історію, про політику, про природу Всесвіту.

І третій ключ – навчання. Опановуй великі курси навчальних програм. Розрізняй думку і знання. Шукай істину. Подорожуй з освітньою метою.

Тож, коли ви переживаєте приступ гострого щастя як відчуття, що виникло в нагороду за ваші практики чеснот, спостерігання й навчання (не плутати зі станом ейфорії в ситуації Архетипу знака Риби), знайте: над вами стоїть в цю мить Архетип знаку Стрілець. Що ще треба знати? Меркурій в Стрільці у вигнанні: в цю мить вам бракує здорового глузду, логіки, критичного мислення. Ви почуваєтеся занадто величним, занадто розумним, ви перебільшуєте свої можливості й досягнення. І якщо в цю мить хтось нечесний скористається вашим станом і зловить вас на слові, то ви як людина чесна, змушені будете потім робити для цього шахрая те, що ви не мали наміру робити. Наприклад, під час подорожі, яка робить вас щасливим, дрібний злодюжка видурить у вас купу грошей, перестрівши посеред вулиці й задуривши голову пустопорожньою балаканиною. Просто знайте про це.

Ключові слова принципу Юпітера: вища освіта, спеціальна освіта, видавнича справа, особиста філософія, законотворчість, юриспруденція, міжнародне право, система вірувань, ідеали, вчитель, меценат, покровитель, незаслужене везіння, удача, подарунок, щастя, вихід у більш високий соціальний шар, щасливий випадок, удалий збіг обставин, добробут вищий за середній, капіталізм, розкіш, багатство, подорож у невідомі краї, розширення світогляду, розширення кордонів картини світу, зміна світогляду, успіх; те, чим пишаються.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає