Знак Риби

Про управителів знаків Мутабельного хреста: Меркурій, Юпітер, Нептун

Головне в житті – вміти розрізняти принципи й не підміняти поняття.

Насправді люди відстоюють забобони так само ревно, як вони відстоюють істину, або навіть більше. Марновірство нематеріальне – його неможливо довести або спростувати. Те, що люди вважають правдою, – лише їхня думка, і тому вона може бути змінена.

Думки звідкись спадають на нас і кудись йдуть, полишивши нас. Ми не несемо відповідальності за думки, які на нас спали. Але ми несемо відповідальність за ті думки, на яких ми зосередилися свідомо. “А чи є етичним мені над цим думати?” – запитую я себе. Я роблю вибір, про що мені думати, і відповідаю за його наслідки. Кожен має право на власну думку. Але не кожна думка варта поваги.

Думка не є знанням: знання можна обґрунтувати аргументами й фактами, а думка не має обґрунтування й не витримує критичних запитань. “Це моя думка! Я маю право! А ти просто нетерпима до чужої думки!” Та ні, ви помиляєтеся: мені просто не цікаві ваші думки – вони ж прийшли до вас у голову, а не до мене.

У дитинстві мені спало на думку, що я можу стрибнути з даху нашого двоповерхового будинку і полетіти в небо між зірок. Така красива думка! Я сказала про це бабусі: “Бабуся, я вважаю, що можу полетіти в небо, стрибнувши з нашого даху. Я маю намір це зробити”. Бабуся щось в цей час дрібнила на кухонному столі на дощечці, був сонячний теплий щасливий день середини літа. Вона, не дивлячись мені в обличчя, спокійно сказала: “Ти можеш стрибнути, але ти не полетиш в небо, а полетиш вниз”. “Чому?”- спитала я. “Тому, що на тебе діятиме закон всесвітнього тяжіння, відкритий сером Ісааком Ньютоном. Цей закон діє на все. Підкинь м’ячика вгору. Куди він летить?” “Бабусю, але ж я хочу спробувати стрибнути”. “Добре, – каже бабуся, – але стрибни для початку не з даху, а з тумби бомбосховища – тої, що он там в садку”. Я, окрилена, бабусиною підтримкою, понеслася в садок, швиденько влізла на тумбу (вона досить висока!) і, трохи повагавшись, стрибнула з тумби вгору – і, звісно, опинилася в траві. Я сиділа в траві й дивилася на дах нашого будинку. Тепер він мене жахав. Уявила собі, як лечу з того даху вниз, як якась дурепа. Бабуся так багато знає! Добре, що я з нею поговорила.

Я все життя побоююся через слабкість розуму помилково прийняти думку за знання – і опинитися у катастрофі. І я високо ціную тих обізнаних людей, які раптом кажуть: “Тебе хтось обманув. Результат твоїх очікувань не буде тим, що ти собі уявляєш”.

Тобі здається, що ти натрапив на освічену людину, просвітника, учителя, носія знань про закони (Юпітер), а насправді та людина не освічена, а лише вдає таку (Нептун) і просто дріб’язково бреше (Меркурій).

Нептун як управитель знаку мутабельного хреста Риби

Нептун в астрології символізує принцип Екстатичних станів та Містичних переживань. Ви ж знаєте, як воно буває: слухаєш музику, яка тебе заворожує, і відчуваєш таке щемливе солодке відчуття неземної насолоди, від якого аж подих перехоплює, сльози навертаються на очі й у всьому тілі розливається така млосність, ніби душа вийшла з тіла і летить між зірок, і очі застилає туман неземного блаженства, і єство твоє все розчиняється у чомусь неосяжному, неспівставно більшому за тебе, і десь всередині тебе лунають назви Бог, Всесвіт, Космос…

Такі відчуття ми переживаємо і коли дивимося на картину, і коли споглядаємо спектакль показу одягу від творців високої моди. Коли ми в горах або в пустелі, в лісі, на березі моря – природа викликає у нас стан ейфорії. Коли ми в місті серед чудової архітектури. Коли – в храмі. Ах, як співають щиглики у верхівці кипариса над амфітеатром в Дельфах! Як запаморочливо пахне квітуча смоківниця!.. Коли ми поділяємо свої почуття любові й кохання з іншими. Коли ми занурюємося у читання художньої літератури.

Тож, коли вас охоплює почуття неземного блаженства, знайте: над вами стоїть в цей момент Архетип Знаку Риби, яким керує Нептун. Що вам слід знати про цей архетип? В Рибах Венера в екзальтації: те, що викликає у вас стан ейфорії, обумовлене вашими уявленнями про красу і гармонію. Тобто, обумовлене рівнем розвитку вашого художнього смаку. Якщо смак нерозвинений, поганий або геть відсутній, то почуття ейфорії у вас викликатимуть позбавлені художнього смаку речі. І ви можете потрапити під вплив шахраїв, які заморочать вам голову і приведуть до зубожіння, ви втратите місце у цивілізованому суспільстві, опинившись у суспільстві покидьків. Що ще? В Рибах у вигнанні Меркурій: коли ми в екстазі, нам бракує раціонального мислення, логіки, критичного підходу. Тому розмовляти з людиною, яка перебуває у стані захоплення якимись речами, що викликають у неї ейфорію, з позиції здорового глузду марно – всі спроби повернути її до тями вона сприймає як посягання на святе і захищається несамовито. Якщо ви, переживши стан ейфорії, не змушуєте себе критично обміркувати те, що з вами відбулося, ви можете стати жертвою містифікацій і врешті решт опинитеся серед божевільних, вигнанців суспільства, втративши здатність застосовувати розум, щоб жити.

Ключові слова принципу Нептуна: підключення до колективного підсвідомого, міфологія, високе мистецтво, висока мода, транс, ілюзія, містифікація, утопічні ідеї, нереалістичні уявлення, фантастичні віртуальні світи, ірраціональна віра, історія цивілізації, культурологія, стан сп’яніння, наркотики, зачарованість, музика, ритуальні дійства, містерії, саморуйнація, жертовність, залежність, безпорадність, розгадування загадок, прояснення заплутаних ситуацій, розвінчання неправдивих міфів, викриття брехні.

У 1977 мені було 15 і я захоплювалася віршами Андрія Вознесенського. В нашій домашній бібліотеці його не було, але батько моєї подруги, в чиїй бібліотеці Вознесенський був, давав мені читати. Я переписувала вірші у зошит, автоматично запам’ятовуючи їх. Коли у 1990 виявилося, що я вивчила астрологію, раптом із пам’яті почали випливати строфи із Вознесенського, що відсилали до символізму знаків зодіаку і планет. Дуже багато таких відсилань. Офіційно в совецькому союзі астрологія була заборонена, але інтелігентні люди таємно захоплювалися астрологією, по руках ходили самвидатівські астрологічні тексти. А Андрій Вознесенський був кумиром совецьких інтелігентів – захоплюватися віршами Вознесенького Євтушенко, Ахмадуліної та Рождественського було політично безпечно і престижно.

Ось, наприклад, про Архетип знака мутабельного хреста Риби:

Душа — это сквозняк пространства

Меж мёртвой и живой отчизн.

Не думай, что бывает жизнь напрасной,

Как будто есть удавшаяся жизнь.

Андрей Вознесенский. Другу, 1977

Душа (Риби символізують вихід свідомості за межі матеріального світу, вихід у тонкий план) — это сквозняк пространства

Меж мёртвой и живой отчизн (знак Риба зображується у вигляді двох риб: одна пливе потоком живої води, інша – мертвої; вони пливуть по спіралі назустріч одна одній; води світового океану у тонкому плані – це вітчизна людини, звідки приходить її душа і куди повертається після смерті фізичного тіла, щоб втілитися знову на новому витку спіралі).

Не думай, что бывает жизнь напрасной (Риби – останній знак у колі зодіаку, що символізує завершення подорожі душі у підсумку земного життя),

Как будто есть удавшаяся жизнь (знак Риби, в якому кульмінує Венера як принцип естетичної та етичної оцінки, управляються Нептуном як принципом Екстатичного Переживання Цілісності Світу, символюзують ідею про те, що оцінювати своє життя слід не лише з позиції етики та естетики суспільства, а й з позиції Творця, який дав людині свободу вибору).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає