Астрологія і гуманітарна освіта

Найпоширеніше явища в українському астрологічному середовищі – труднощі з синтезом феноменів гороскопа в єдину, цілісну картину. Ви – сумлінна зосереджена людина, що має потужну потребу вивчити астрологію. Ви купуєте якийсь популярний в Україні курс з астрології, орієнтуючись на хороші відгуки про викладача. Ви завершуєте цей курс, а вміння читати гороскоп у його цілісності не приходить. Ви купуєте якісні підручники з астрології й штудіюєте їх самостійно – сумлінно й віддано штудіюєте. Але ж ніт, цілісного бачення немає. І ви пишете мені: “Пані Ольго, навчіть мене читати й синтезувати гороскоп, бо ви класно це робите”.

Друзі, в Україні немає інституту астрології як такого – знищений з часів руйнування Гетьманщини. Останній наш астролог – Юрій Дрогобич. Тому марно шукати в Україні астрологічну школу, в якій ви навчилися б астрології. Ви даєте мені посилання на сайт астрологічної школи, яку ви закінчили, і з навчального плану цієї школи я бачу, що людина, що вам викладає, не має астрологічної освіти. Про це свідчить плутанина з термінологією, підміна понять, порушення логіки у послідовності тем, наявність словосполучень, яких немає в жодному астрологічному словнику, але є в Інтернеті з адресою ru. Шукаю на їхньому сайті інформацію про те, де автор здобув астрологічну освіту. Я не уявляю собі, що людина, для якої освіта є цінністю, може забути імена своїх вчителів і назви підручників. А автор власної школи каже про себе: “Ой, я так багато всього вивчив і прочитав, що тепер і не згадаю, звідки у мене ті знання взялися”. Не дивно, що автор приховує той факт, що ніде не навчався астрології, а знання свої здобував у навколоастрологічних групах соціальних мереж постсовецького простору.

То де ж навчатися астрології? У вас, друзі, є два шляхи: сильний і слабкий. Сильний шлях: ви опановуєте англійську як мову науки в сучасному світі й навчаєтеся на лондонському факультеті астрології дистанційно з відвідуванням літньої школи в Оксфорді. Слабкий шлях: ви вивчаєте астрологію самостійно за допомогою підручників західних астрологів у російському перекладі у вільному доступі в Інтернеті, бо українського перекладу не існує.

І ось ви опанували астрологію як символьну систему, що описує реальність. Це досить швидко можна зробити за допомогою якісного підручника – пару місяців, щоб вивчити значення астрологічних символів і перекладати астрологічні речення українською. Ви намагаєтеся читати власний гороскоп і, звісно, робити собі прогнози. І тут виявляється, що ваших знань астрології замало: особисті проблеми не вирішуються, прогнози не справджуються. Чого ж бракує?

Так історично склалося, що після руйнування Гетьманщини українці на тих землях, що перебували у складі Російської імперії, втратили змогу отримувати системну гуманітарну освіту. Лише у 2023 році у нас з’явилася “Метафізика” Арістотеля, перекладена українською Олексієм Паничем. Тому якщо ви навіть вивчили астрологію як систему, ви не знаєте, як розуміти смисли абстрактних понять, якими вона оперує. Тобто, опанувавши систему астрології без розуміння світогляду, що лежить в основі культури цивілізації, ви отримали ключ від дверей, яких не існує у вашому житті. Ключ можна носити на ланцюжку на шиї як прикрасу. Сертифікат з астрологічної освіти можна повісити на стіну у рамці. Та щоб з’явилося цілісне бачення смислів, що стоять за астрологічними реченнями й абзацами, які ви з гороскопа переклали на людську мову, ви маєте опанувати філософію, міфологію, антропологію, історію цивілізації, історію мистецтва.

І це ще не все. Видатний астролог, маг, алхімік, вчений Йоган Кеплер казав, що добрий астролог не той, хто добре знається на астрології, а той, хто добре знає життя. Щоб робити прогнози, які справджуються, щоб розв’язувати власні практичні задачі за допомогою астрології, ви маєте добре знати історію своєї країни й добре орієнтуватися у сучасних політичних процесах. Хвала Богам, ЗСУ та українським інтелектуалам, сьогодні ми маємо чудові книжки, читаючи які ми формуємо у себе правдиве цілісне бачення реальності. І диво астрології полягає в тому, що якісна життєва позиція у межах цілісного європейського світогляду дає людині можливість бути доброю людиною й самостійно розв’язувати важливі задачі навіть тоді, коли ця людина не володіє знанням астрології.

Ви запитуєте, в чому секрет того, що я, Ольга Іванець, “неперевершено”, як ви кажете, читаю гороскопи й прогнозую. Секрет в тому, що я маю якісну системну гуманітарну освіту. Мені пофортунило з професорами філологічного факультету кіровоградського педінституту у 1980-1985 – мене навчили критично мислити, читати складні тексти, орієнтуватися в хорошій літературі й шукати потрібну інформацію.

Досить штудіювати підручники з астрології, друзі, ви вже достатньо знаєте систему. Штудіюйте філософію, історію, міфологію. І буде вам щастя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає