Soft skill – це тe чого бракує в українських людських ресурсах

Автор Faina Kaplan

На українському заході у Стенфорді John Sung Kim, CEO, JetBridge сказав таке.
В українців є прекрасні технічні компетенції, але немає людських компетенцій. Мені дуже важко знайти людей, що мали б не тільки технічні компетенції, а і людські (soft skill). Зарплата в людей, що мають комбінацію двох компетенцій, як мінімум, в два раза вища за зарплату людини з чисто технічною компетенцією. Soft skill – це тe чого бракує в українських людських ресурсах. Мені доводиться їх довго розкодовувать від радянської спадщини. Будь ласка, шукайте менторства, шоб надбать soft skill.

Я прожила в США вже дуже багато років, і лише зараз зрозуміла, шо в мене нема і ніколи не було soft skill (звинувачувала інтравертність, іншу культуру, ще шось.) Мало того, я себе впіймала на тому, шо прошиваю свою дитину на пост-радянський манер: замість налаштовувать її на цивілізовану програму: “цей світ в цілому привітний і затишний, вибери шо ти любиш робить і винайди спосіб лікувать його негаразди”, я їй задаю пост-радянську програму “після школи ти вийдеш у джунглі, де тобі потрібно буде змагатись за місце в коледжі і на роботі з найрозумнішими людьми світу, шо збігаються сюда.”

В українців є soft skill. Але він зарезервований тільки для друзів і сім’ї і проявляється тільки коли ми приймаємо дома гостей. Тут ми показуєм всю різноманіть soft skill: лідерство, доречний відкалібрований до аудиторії наратив, сторітелінг, реторику, майстерність діалогу, терапевтичність стосунків, увагу, емпатичне вислуховування, генерацію довіри, оксітоціну, радості. Тут в нас і командна робота, і позитивне мислення, і енергія, ентузіазм, нетворкінг, переговорна майстерність, комунікація, креативне вирішення проблем, і т. д.
Американці поширюють цей стан мозга на вулицю і на роботу. А ми виходим з хати і залишаєм цей стан мозга дома на замку. А берем собою перелякану амігдалу для реакцій замри-бийся-тікай.

Де нам шукать менторства і терапії? В кожного буде свій шлях: медитація, поведінкова терапія, курси акторського мистецтва, та ін. Також в мене є неожидана і стрьомна пропозиція. Менторство нам можуть забезпечить колишні працівники СБУ. СБУ – це soft skill. Я бачила, працвників СБУ на ТБ в інтервю. В них все на місці, вони дуже кваліфіковані у soft skill. Якшо ви знаєте, кого можна затегать, то затегайте. В США менторство у soft skill пропонують колишні співробітники ФБР.

Давайте допитаєм іноземних роботодавців, які soft skill вони б поставили на перші 3 місця. Хітіла б зробить реверсивний інженеринг цих soft skill і скласти допоміжні матеріали. Пока шо викладу тезіси за книжкою Кармін Гало “Пять зірок: секрети комунікації видатних людей, шлях від хорошого до неперевершеного.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає