Гороскоп України та його критики

Вчора випадково знайшла коментар до свого відео, залишений 6 років тому. Потішилася: російських псевдоастрлогів обурює як мій гороскоп України, так і те, що мій рівень астрологічної компетентності недосяжний для їхнього розуміння в принципі. Зокрема з цього коментаря видно, що людина не читала жодного підручника зі світової астрології та ніколи нічого не чула про аплікативні та сепаративні аспекти в гороскопі. “Миша Сергеев 6 лет назадЧеловек составляющий гороскоп Украины на время оглашения Акта о независимости Украины в программе Время и считающий что в гороскопе созданного государства должно быть указание на событие, случившееся в прошлом, того народа, который населяет территорию этого созданного государства, не имеет права называть себя астрологом. Это шарлатан и кидала”.

Liubov Zubarevich: – Мне много лет назад один человек прислал кусочек газеты со статьёй про его, но моё внимание привлекла надпись в левом углу вверху 🙂. Вспомнила ваш вариант с объявление по ТВ о независимости Украины. Вот теперь как вариант гороскопа Беларуси и рассматриваю.

Астрологиня Ольга Іванець: – Люба, в СССР коллективное бессознательное ориентировалось только на информацию, изложенную в советской газете или продекларированную на советском телевидении. Подход до Акта о независимости у советского человека в Украине, которая тогда была в гуманитарном плане самой архаичной, отсталой республикой СССР, был такой: “Мало ли что там проголосовали в Раде. Пока по телевизору не объявили, нельзя считать, что это правда”. Подводный как-то заметил: “Советский человек тут же поверит в бога, если о наличии бога объявят по телевизору”. Так что да, вы правы, когда строите гороскоп современной Беларуси на это время, отмеченное в газете. И я права со своим гороскопом Украины. В юриспруденции есть понятие промульгации, когда закон считается вступившим в силу после объявления о нем всенародно на уровне глашатая.

***

26 квітня 2023

Є гороскоп проголошення Акту про Незалежність. А є гороскоп оголошення Незалежності на загальносовецькому інформпросторі. Обидва працюють: гороскоп Акту описує державу як сукупність органів влади, а гороскоп Оголошення (промульгації) описує політично організоване суспільство.

РОДОВЕ ПРОКЛЯТТЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ

Gennadiy Druzenko

Спочатку кілька термінологічних зауваг. В англійській мові чітко розведені поняття government (держава як сукупність органів влади) та statehood (як державність, політично організоване суспільство на певній території).
Саме в такому сенсі я вживатиму ці поняття нижче. Державність як спосіб організації політичної нації, що полягає у спроможності самим визначати свою долю. Та держава як сукупність органів влади, які мають повноваження ухвалювати обовʼязкові до виконання рішення.
Українська державність – це доконаний факт. Для нас це одна зі святинь, що рясно омита українською кровʼю, за яку ми готові вбивати та вмирати. Тут все гаразд. Мрія багатьох поколінь борців за українську незалежність стала реальністю і у тяжких випробуваннях довела свою життєспромжність.
З державою в нас навпаки проблеми. Це досі за своєю сутністю насамперед інструмент перерозподілу активів на користь можновладців та наближених до них осіб. Тому боротьба за владу в Україні така жорстока і така нещадна, бо це герць за право грабувати країну. А ніяке не змагання візій, ідей та стратегій розвитку української політії.
І от я роками намагався збагнути, в чому корінь цього дуалізму. Чому українці готові покласти життя за власну державність, але досі не відчувають, що держава як сукупність органів влади належить саме їм, що вони її замовники і бенефіціари?
Нещодавно я здається знайшов задовільну відповідь. Державність ми спочатку здобули на референдумі, згодом – відстояли на полі бою.
Державу ми успадкували. За іронією долі, акт незалежності України ухвалювала Верховна Рада УРСР. Тобто десятки мільйонів українців, яких ми називаємо український народ, ніколи не мав шансу здійснити акт установчої влади, тобто визначити засадничу архітектуру влади, спосіб її формування та її повноваження. Тридцять років ми сподівалися, шо УРСР реформує сама себе…
І в цьому немає нічого страшного. Врешті-решт британці, приміром, чи шведи ніколи не здійснювали акт установчої влади. Та проблема в тому, що вони ніколи і не зрікались свого минулого, не будували свою легітимність на відштовхуванні від попереднього періоду своєї історії, бажанні оголосити його абсолютним злом.
Такі революційні зміни, коли ви зрікаєтесь свого минулого, вимагають того, що проф. Брюс Акерман слушно називає «новим початком», установчим актом народної волі. Так народжувалась Америка, всі пʼять французьких республік, Ісламська республіка Іран, постапартеїдна Південна Африка, сучасна Польща тощо.
Якщо ви оголошуєте радянський період в історії України помилкою і злом на кшталт режиму Віши у Франції, ви тим самим делегітимізуєте увесь успадковану з тих «терміних часів» систему влади, пресловутий deep state. Його треба зрікатись і починати з чистого аркуша (наскільки історія загалом дозволяє чисті аркуші). Потрібний акт народження нової України, а не тільки унезалежнення УРСР від СРСР.
Наша держава як сукупність органів влади та алгоритмів їхньої взаємодії несе в собі радянський ДНК. Бо не могла Верховна Рада УРСР народити щось принципово нерадянське. Ця радянська тяглість легко читається в стилі державного управління, хоча зірки разом з молотами і серпами давно поприбрали з фасадів урядових будівель…
І в цьому корінь нашої засадничої роздвоєності у ставленні до власної держави. Якщо сучасна Україна НЕ рідна донька УРСР, не її плоть від плоті і кров від крові, тоді потрібно збирати свій Філадельфійський конвент і вирішувати, яким має бути новий український дім, хто ухвалюватиме закони, які саме повноваження ми делегуємо майбутньому законодавцю, як його будемо обирати і контролювати. За яких умов, у разі потреби, будемо скидати з трону.
А якщо ми не готові радикально розірвати з радянським минулим, то чого варті усі ці декомунізації та фарбування іржавого ще радянського каркасу владної конструкції у жовто-блактний колір?…
***

1 грудня 2023

Є принаймні два гороскопи сучасної відновленої Незалежності (насправді чотири, як мінімум): голосування Акту в Раді 18 годин і повідомлення про голосування у програмі Время у 21:16. Перший гороскоп описує офіційну владу України, а другий – політичну націю. Я розглядаю обидва гороскопи, але прогнози роблю за другим, бо влада у нас повністю залежить від волі політичної нації. Маю сказати, що всі наші астрологи розглядають лише перший гороскоп і при цьому розглядають його з позиції ностальгії за УРСР, тому жоден їхній прогноз не справджується. Наприклад, за гороскопом голосування Акту транзит Плутона у Першому домі цього гороскопу трактувався цими астрологами як вказівка на те, що «Україні кінець». Хоча міг би трактуватися, не будь вони совками, як глибока трансформація погляду української політичної нації на російський і совецький міф, створений для українців Катериною Другою і Сталіним.

Астрологія не помиляється – помиляються астрологи, коли трактують гороскопи з позиції плинних ідеологій. Саме тому видатний Кеплер наполягав: «Хороший астролог не той, хто добре знає астрологію, а той, хто добре знає життя».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*
*
*

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Коментарів немає